sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Välikattovasan asennus

Saunamökki on talvehtinut hyvin, pressut ovat pitäneet eikä routa ole liikutellut. Vein kuorman välikattolautoja sekä välikattovasoja (sisäkaton kannattimia), ja laittelin yhden vasan paikoilleen tupaan.

Saunan välikattovasa, 5 x 5'' haapaparru.
Tämänkin voisi tehdä helpommin, mutta nyt tein näin. Kuinka upottaa 3,8-metrisen vasan päät vastakkaisiin seiniin, kun seinien väli on 3,7 metriä? Merkkasin ensin vasan upotuskolot seinään. Kolot tein poralla ja taltalla.

Tähän koloon tulee välikattovasan pää.
Valmis kolo syntyy poralla ja taltalla.
Toisessa seinässä kolo oli kymmenen sentin syvyinen, toisessa viiden. Meininki oli työntää vasan pää ensin syvemmän kolon pohjaan ja sitten toinen pää matalamman kolon pohjaan, jolloin vasa jää kummastakin päästään viiden sentin verran seinähirsien varaan. Syvemmän kolon yläreunaa piti vielä laajentaa sekä vasan kumpaakin päätä hieman viistää, jotta sai vasan keploteltua koloihin. Kuulostaa helpommalta kuin mitä onkaan. Lopuksi tungin pellavakuitueristettä rakosiin. Estin ruuvilla vasan liikkumisen ja putoamisen koloistaan; myöhemmin laitimmainen, vasoihin kiinnitetty välikattolauta ajaa saman asian.
 
Sinne meni!
Helpommin tämä kävisi, jos vasat asentaisi rakennusvaiheessa pudottaen ne vasan levyisiin hahloihin. Jälkiasennus taas olisi nopeaa, kun kiinnittäisi seinään palikat tukemaan vasan päitä eikä upottaisi niitä seinään lainkaan.


Rannassa näytti näin mukavalta:


2 kommenttia:

  1. Tämä blogi tuli vastaan aivan sattumalta. Hienoa meininkiä! Itselläni menossa saunarakennuksen veistäminen, 6 x 5 metriä, kuuden tuuman pelkkahirttä, keskimääräinen latvaläpimitta noin 25 cm. Kun tuo on valmis laajoine terasseineen, mielessä kytee jo uudet visiot: ehkä pyöröhirrestä vuoltu laavu, satulanurkalla, voisi olla komia rakennus nuottiopaikan viereen.

    VastaaPoista
  2. Komiasta hirrestä tulee saunasi! Vierailehan perunakuopassa vastakin, lisää hirsihommajuttua tulee kesäkuussa.

    VastaaPoista