sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Hirsivarat

Valitin viimeksi, ettei ole kuvaa hirsivarasta. Nyt on.


Vasemmalla, piikit katsojaa päin, 1800-luvun vara, jonka kärkiväli säädetään ruuvilla. Toisen vasemmalta löysin 1990-luvun alussa Hailuodon kaatopaikalta. Tämä vanha vara on 47-senttinen. Siinä on kahdet piirtokärjet, joissa on hieman eri kärkiväli, toinen varauksen ja toinen salvaimen piirtoa varten, jos  niihin tarvitaan eri mittaa. Siinä on myös entisen omistajan puumerkki $. Kärkivälin säätö, kuten näkyy, pantaa siirtämällä ja palikan avulla. Toimiva peli. Keskimmäisen olen tehnyt muinoin. Säätö ruuvilla. Näissä malleissa varan ylempi kärki piirtää uraa hirteen; uran saa näkymään veistoa varten paremmin, kun sen vahvistaa lyijykynällä.

Oikeanpuoleiset ovat modernimpia malleja. Niissä on kaksi minivatupassia, joita tarvitaan, kun vara valmistellaan piirtoa varten näin. Ensin säädetään kärkiväli sellaiseksi, että varauksen leveys on noin 2/3 hirren paksuudesta (pelkkahirressä). Suora laudan pätkä naulataan seinään, ja siihen piirretään passin avulla pystysuora viiva.  Varan kärjet (joista ylempi on siis kynä) pannaan tälle viivalle. Nyt ne ovat samalla pystysuoralla. Tuplavatupassia käännetään, kunnes sen molemmat kuplat ovat viivojen välissä. Vatupassit lukitaan. Nyt voidaan varalla piirtää varausviivat. Varan alempi kärki myötäilee alemman hirren selkää, ja kynä piirtää varauksen reunaviivaa ylempään hirteen juuri oikealle kohdalle, kun kuplat pidetään viivojen välissä. Kun varaus on veistetty poistamalla puuta varausviivoja myöten (ja veistetty tietysti salvaimetkin), ylempi hirsi sopii tarkasti alemman päälle. Kuplallisilla voidaan piirtää, vaikka kärkiväli olisi isompikin (16 senttiä on oma ennätys). 

Varan piikit on toki pidettävä samalla pystysuoralla noita vanhempiakin varoja käytettäessä, mutta se tehdään silmämääräisesti. Se onnistuu sitä paremmin, mitä lähempänä toisiaan hirret ovat. Kuvassa alla on pudotettu ylempää hirttä lähemmäs alempaa, jotta kuplattomalla piirtäminen onnistuu (ns. esipudotus).


Lisäys 17.11. Tietävätkö lukijat, mitä virkaa on eka kuvan pisimmän varan yläpäässä olevalla piikkipäisellä koukulla?

8 kommenttia:

  1. Täytyypä myöntää, että en tiä, mikä väkänen siinä on...

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Tupellan näiden namikoiden kanssa. Siis kysäisin asiaa myös Kotiverstaan keskustelupalstalla

    http://www.kotiverstas.com/keskustelu/index.php?topic=16026.0

    Arvelin siellä, että kädensijan päätä käytetään suuntaispiirtimenä, ehkä joitakin nurkkasalvaimia piirrettäessä. Ehkäpä. Kysäisen asiaa vielä parilta hirsi-ihmiseltä, ja julistan sitten totuuden.

    VastaaPoista
  4. Hirsi-ihminen Petri P. Pohjois-Karjalasta arveli koukkkua käytetyn esim. lattialankkujen sovituksesssa ja huulloksen teossa; Kotiverstas.com:ssa nurkanteko on saanut hieman kannatusta (http://www.kotiverstas.com/keskustelu/index.php?topic=16026.0) . En vielä luovuta.

    VastaaPoista
  5. Muutama lisäehdotus on tullut; hyvin erilaisia ovat ehdotukset. Ootellaan vielä, kirjoitan sitten koonnin.

    VastaaPoista
  6. Like the idea of log building.. Not tried it as yet but maybe one day ..
    Very nice blog...

    VastaaPoista
  7. Thanks! Maybe I should add summaries and captions in English...

    VastaaPoista
  8. Voipi olla et joku jo tuolloin teki salvosta muutoin kuin suoraan kulmaan.siis vinoon.ainaskin hirren vinonurkkaa ei voi piirtää tuolla vararauvan ohjeella päällä. Siihen on oltava sorkka.varoilla onnistuu ite tein rauvat itse .tosin tuosta puuttuu säätö.Mutta eihän sitä aina tarvita.

    VastaaPoista