keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Oulun Lyseon luonnonhistorialliset ja maantieteelliset kokoelmat - raportti valmis!

Nyt kun olen irtisanoutunut Lyseon bilsan open hommista, on tehtävä jotain muuta leivänpäällisen hankkimiseksi, vaikkapa tällaista. Toinen kevään -17 homma oli Oulun Lyseon luonnonhistoriallisten ja maantieteellisten kokoelmien läpikäynti, mihin hommaan rehtori Mika Aalto minut pestasi, kun itse ehdotin. Koululle on kertynyt ja kerätty alan näyttelykappaleita 1880-luvulta saakka, ja niitä on paljon. Inventoinnin metodi oli yksinkertainen. Pengoin biologian luokan ja sen takahuoneen loukot ja laatikot sekä vintin varastokopin ja listasin mitä viimeisimpään kokoelmaluetteloon (jossa on tietoja vuodesta 1880 alkaen ja jonka päivitys loppui v. 1973) merkityistä kokoelmakappaleista on tallessa ja mitä ei. Tuon ajankohdan jälkeen eivät kokoelmat juuri ole karttuneet. Lyseolle tulee (tullee) laaja rempontti lähivuosina, joten on syytä tietää, mitä koululla on, kun kaikki pakataan ja kyörätään väistötiloihin. Tuotoksessa on 76 A4-kokoista sivua, hieman Lyseon kokoelmien historiaa ja etupäässä luetteloa jäljellä olevista kokoelmakappaleista. Kesän mittaan siitä otetaan jonkinmoinen (muutaman kymmenen kappaleen) painos, ja se tullee luettavaksi myös netin syövereihin. Ilmoitan tuonnempana mistä sen voi lukea/ladata. Esittelen tässä hieman mitä julki tuleman pitää.

Kannessa kököttää tsekkiläisen V. Frič Naturalienhandlung in Prag -firman tuotantoa oleva syötävänsammakon luuranko, joka on ollut Lyseolla Oulun Pokkitörmällä ainakin yhtä kauan kuin itse Lyseo, joka muutti nykyiseen koulutaloon syksyllä 1890. Sammakon luuranko oli vanhojen katalookien mukaan koululla ilmeisesti jo sillin monen muun luurangon kanssa - ehkä ne jäivät sinne Ouun ruotsalaiselta klassilliselta lyseolta, joka lähti Oulun suomalaisen klassillisen lyseon (nyk. Oulun Lyseo) tiellä toisaalle. 

Syötävä sammakko Pelophylax kl. esculentus Oulun Lyseon kokoelmista.
Lyseon kokoelmiin on tullut aikojen kuluessa yli 260 lintua. Osa niistä on poistettu koin syöminä tai muuten tuhoutuneina, osa hävinnyt muuten vaan; nyt niitä on reilut 200 biologian luokan kaapeissa (katso lisää täältä). Lintukokoelmajuttusarjahan alkoi tällä tarinalla jokin aika sitten. Myös lyseon ruokeista ja munankerääjistä olen kirjoittanut aikaisemmin.

Lyseon haukkoja.


Tällä aukeamalla on muun muassa mukavia, hyönteisten elämänkaarta esitteleviä pienoisdioraamoja. vanhin on vuodelta 1907. Somisteena on ristihämähäkiä esittelevä eläintieteellinen opetustaulu vuodelta 1923, yksi yli sadasta jäljellä olevasta. Kasviaiheisia tauluja on myös reilut sata.


Lyseolla on myös hieno kokoelma kalloja, nokkia ja muita ruumiinkappaleita. Vasemmanpuoleisessa kuvassa on jättiläisalbatrossin, korpin, variksen, teeren (2) ja pienen jalohaukan nokka. Oikealla on puolestaan piikki- ja kampasaharauskun sahat, virtahevon hampaiden ja pyöriäisen alaleuan kanssa joko koulun perusopetusvälineistöä. Tämän tapaiset pienkappaleet ovat etupäässä lahjoituksia. Esimerkiksi toinen sahoista on Lyseon pihasssa olleessa rakennuskessa vuoteen 1910 saakka toimineen Oulun merikoulun lahjoittama, korpin ja variksen kallot taas oppilailta saatuja.

Jättiläisalbatrossin nokkaa ja saharauskujen sahoja Oulun Lyseon kokoelmista.
Kokoelmien historiaa selvitin vanhojen kokoelmaluetteloiden ja Oulun maakunta-arkistossa olevien Lyseon tili- ja kassakirjojen avulla. Myös koulun vuosikertomuksista löytyi valaisevia tietoja.


Maantieteen esineistö on lähinnä karttoja ja opetustauluja (noin sata niitäkin) sekä dioja. Kolme mineraali- ja kivilajikokoelmaakin Lyseolla on, viitisensataa näytettä kaikkiaan. Yksi kokoelmista on on maineikkaan luonnontutkijan ja opettajan A.J. Melan kokoama, Lyseolle se on hankittu/saatu 1903. Yllätyksiäkin tuli vastaan: Oulun Suomen 4:nnen tarkkampujapataljoonan (toiminta loppui v. 1902) kuultokuvia. Museotavaraa! Vuoden 1901-1902 vuosikertomus valaisee näiden päätymistä Lyseolle: "...pataljoonan tarkka-ampujat lahjoittivat oulun lyseoille ja tyttökouluille skioptikonin siihen kuuluvine kuvineen näiden koulujen yhteisesti käyettäväksi". Skioptikonoista på svenska kan du läsa mer här.


Tämä oli hyvin mielenkiintoinen urakka.Tuollaisten keskellä sitä meni vuiodet 1990-2016!

Näissäpä sitä on jutun juurta ja ituja perunakuoppaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti