keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Suosirrimme maailmalla II - Virosta Kanarialle

UPDATE 2 April: an English version of this piece can be read in potatopit

Ensin piilokuva: etsi etelänsuosirri!
Etelänsuosirri (Calidris alpina schinzii) Kanarian saarten La Palman eteläkärjen suola-altailla 8.3.2015. Kuva: Eric Thomassen
Ja sitten hieman taustaa. Toukokuussa 2011 oltiin heppujen Veli-Matti Pakasen, Robert Thomsonin, Hannes Pehlakin ja Jaanus Auan kanssa Viron Muhun saarella etsimässä etelänsuosirrejä (Calidris alpina schinzii), tarkoituksena rengastaa niitä ja ottaa verinäytteitä populaatiotutkimuksia varten. Majailimme Hanneksen rouvan suvun vanhassa maatalossa Koguvan museokylässä (mistä kuvia alla).

Kuva: Antti Rönkä.
Kuva: Antti Rönkä.
Kuva: Antti Rönkä
 Muhun luoteiskulmassa sijaitsivat Kõinastun laajat rantaniityt, mistä sirrejä löytyikin useita.

Löytyyko neula heinäsuovasta ja sirri niityltä?  Vasemmalla pilkottaa Saarenmaan kulma, horisontissa Hiidenmaan saari. Kuva: Antti Rönkä.
Heti ensimmäisenä päivänä, 2.5.2011 löysin etelänsuosirrin reviirin ja siltä nelimunaisen pesän, jolla kaksi emoa hätäili. Sain naaraan kiinni verkolla, rengastin sen ja otin verinäytteen siipilaskimosta. Sen puolison pyynti jäi tuonnemmaksi: 4.5. pyysin sitten uroslinnun. Muistikirjan sivu tästä tapahtumasta on tuossa:

Muistikirjan sivu 4.5.2011. Kuva: Antti Rönkä
VT 5101 on metallirenkaan numero, O (oikea jalka): ylhäällä metalli, alhaalla kaksi keltaista värirengasta. V (vasen jalka): ylhäällä vihreä lipare, alla keltainen ja sininen värirengas. Alinna erinäisiä linnun mittoja.


Tarkka rengastuspaikka näkyy yllä. Karttapohja on "vanhan Viron" ajoilta peräisin olevan kartan uusintapainoksesta. Myös toinen Muhun kohteemme, Muhun eteläkärjen Võilaidin saari, näkyy kartalla. Lisäksi pyysimme sirrejä mantereella, rannikolla Pärnun länsipohjoispuolella.

Eikä tässä vielä kaikki!

24.3.2015 lähetti ornitologi Eric Thomassen Hannes Pehlakille viestin, jossa hän kertoi nähneensä ja kuvanneensa värirengastetun suosirrin Kanarialla La Palman eteläkärjen suola-altailla 8.3.2015. Hannes vastasi: "linnulla on keltainen ja sininen vasemmassa ... ja kaksi keltaista oikeassa. Tämä on suosirrin schinzii-alalajia, uroslintu, rengastettu Viron Saaren maakunnassa Kõinastun rantaniityllä 4. toukokuuta 2011. Kyseessä on kaukaisin havainto Viron suosirreistä ja kaukaisimpia koko Itämerenkin sirreistä".

Linnun löytänyt Eric Thomassen lähetti ystävällisesti ottamansa hyvät kuvat; kiitos!

Oikeassa metalli ja kaksi keltaista. Kuva: Eric Thomassen
Vasemmassa keltainen ja sininen. Vihreä liparekin erottuu hyvin. Kuva: Eric Thomassen.

Tuttu lintu siis, ja kaukaisin havainto rengastamistani linnuista. Tuommoinen viisikymmengrammainen höyhenkasa vähintään viidennellä kaukotalvehtimisreissullaan. Se on voinut hyvinkin viettää talven vielä paljon etelämpänä Afrikan rannikolla (katso täältä juttu suomalaisen etelänsuosirrin muuttomatkasta geopaikantimien kertomana).

On tämä mukavaa!

Matkaa rengastuspaikalta La Palmalle on linnuntietä noin 4600 kilometriä
Mitäs me pojat. Hannes, Veli-Matti, Robert ja minä Kõinastun niityllä. Kuva: Antti Rönkä.

2 kommenttia: