sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Kallo ja sieniä

Tuomilehtoon karikkeen päälle oli ilmestynyt kallo ilman alaleukaa. Muutakaan luustoa ei lähimailla näkynyt.


Kissan kallo
Kallo on heleposti tunnistettavissa kissan kalloksi. Ensinnäkin se on petoeläimen, koska yläkulmahampaat ovat pitkät ja poskihampaat vailla kasvinsyöjille tyypillisiä kiilleharjanteita. Jyrsijöillä ja jäniseläimillä on isot jyrsimisetuhampaat, pedoilla ei. Kallon kuono-osa on lyhyt (toisin kuin koirapedoilla), eikä kallo ole alienmaisen pitkänomainen, kuten näätäeläimillä. Kissapedoilla on yläleuassa kulmahampaan takana vähemmän (4) väli- ja poskihampaita kuin koirilla (6) (kissojen hampaista lisää täällä ja koirien täällä). Kallon koko kertoo, että se ei ole ilveksen...

Pudonneiden lehtien lomasta törrötti ohuita huitaleita. Arvelen, että ne ovat sieniä nimeltä hoikkanuijakas (Macrotyphula fistulosa), mutta saa joku tietäväisempi varmistaa määrityksen.


Ja vielä tällaisiakin ... mitä lajia? Sieniä kumminkin.


7 kommenttia:

 1. Tuolla kissalla on ollut hyvä purukalusto. Hoikkanuijakas on huvittavan kuuloinen, mutta harvinaisen hyvin kuvaava nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet sienten nimet kulostaa siltä, että ne on keksitty aamutunneilla ... kantohypynypikka ja poimumassikka... vaan kyllä ne yleensä kuvaavat ao. lajia hyvin, ainakin jos tuntee sen ennestään.

   Poista
 2. Mikähän sen kallon oli mahtanut tuonne tuoda... pelkän kallon löytyminen on aina mysteeri. No, kyllähän raadonsyöjät kuljettelee. Mutta kun me lasten kanssa löydettiin kallo metsästä, niin olipa vaikea löytää netistä "kallogalleriaa", mihin olis voinu verrata. Päädyttiin supikoiraan, mutta varmaa se ei todellakaan ole. Kyllä se vielä taitaa tallella olla.
  Kissan se ei ainakaan ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistä kuva (vaikka plokiisi), niin tunnistetaan jos osataan. Lauri Siivosen Pohjolan nisäkkäät -kirjassa on hyvät nisäkkäiden kallojen määrityskaavat.

   Poista
 3. Mielestäni tuon sienen nimi voisi hyvin olla huitale.

  VastaaPoista
 4. On kyllä hieno lehto! Huitulat saattaa kaikki olla hoikkanuijakkaita ja tuo alin on varmaan valkoviirujuurekas Collybia butyracea - jalan tyvessä näkyy valkosia viiruja.Sienten nimistötoimikunta on hartaasti istunut keksimässä nimiä, ja parhaimmat niistä ovat varmaankin Tauno Ulvisen oivalluksia. Maanalaisia itiöemiä tekevät tanteroiset ja kamaraiset on lainattu kuulemma Aku Ankasta.

  VastaaPoista