sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Mökki lämpiää!

Kuukauden mittaan on saunamökkiin materialisoitunut lämmitin ja hormi.
Kamiinan esilämmitys kannattaa tehdä pihalla, koska ensimmäsessä kuumennuksessa varastorasvat palavat pois ja katku ei tule huoneeseen.

Ilmasto lämpenee, kun sitä lämmitää kamiinalla.
Mökissä kamiina on melko keskellä seinää, jolloin hormi tulee lähelle harjaa.  Palosuojalevynä on tässä millinen pelti - maksoi alun toista kymppiä peltiliikkeessä. Palomääräysten mukaan sen on oltava vähintään kolme senttiä irti seinästä. Tällainen yksinkertainen palosuojaus lyhentää kaminan varoetäisyyttä palavasta aineesta (siis hirsiseinästä) puoleen eli 25 senttiin.

On kyllä kodikasta
Oma lukunsa oli kamiinan liittäminen hormiin. Kamiinasta nouseva lyhyt putkenpätkä oli läpimitaltaan pari senttä hormia pienempi. Tarvitaan siis sovite, laajennusosa. Sen yläpää kyllä sopi siihen yhdyshormiin tms. (lyhyt putkenpala), joka liittää sovitteen hormiin, mutta sovitteen alapää oli samanläpimittainen kuin kamiinasta lähtevä tötsä. Viimeksimainitut kaksi osaa piti liittää toisiinsa niiden ulkopuolelle tulevalla holkilla. Mainittakoon, että ensi yrittämällä ei mukana ollut sovitetta eikä holkkia, ja sovitteen haun jälkeen puuttui vielä mainittu holkki. Sellaista ei ollut valmiina, joten seuravalla reissulla maalikyliin holkki piti katkaista äskenmainitusta yhdyshormista rälläkällä. Lopulta hormin alimman jakson sai tukevasti kiinni kamiinaan. Sovitteen lisääminen hormin ja kamiinan väliin taas nosti hormin alapäätä 8 senttiä, jolloin hormipaketissa mukana ollut kamiinan päälle tuleva suojapanta jäi liian matalaksi. Hormifirman mies toi sitten mittojen mukaan tehdyn pannan; konsa menen mökille taas, vien pannan mukanani ja panen paikoilleen. Lisään kuvaa tästä myöhemmin.

Vaikka kamiina ja hormi ovat samanmerkkisiä, firma X tekee hormit kamiinafirmalle alihankintana, ja yhteensopivuusongelmia siis on. Onneksi hormimiehelle saa soittaa hormiasioissa myös iltaisin ja viikonloppuisin, mistä kiitos...

Hormin on syytä läpäistä sekä väli- että vesikatto, muuten tulee savupirtti.

Hormin on oltava pystysuora. Kuvassa alla on hormi tuettu väliaikaisesti oikeaan asentoon. Huomaa turvaetäisyysvaatimusten mukainen aukko välikatossa.


Välikaton päällä näytti tältä läpivientilaipan, teippien ja ilmansulkupahvin asennuksen jälkeen:

Välikaton läpiviennin eristys.
Ruoteiden alapinnalla läpivientilaippa tukee hormia vesikattoa vasten.



Välikattolautojen päälle eristeiden alle laiton ilmansulkupahvin. Tiivistin sen seiniä vasten huopakatonteosta yli jääneillä kolmiorinanpätkillä.

Ilmansulupahvi tiiviisti seiniä vasten.
Koska hormi menee välikatolla eristekerroksen läpi, se on eristettävä hyvin. Ohjeet tulivat hormin mukana.

Läpiviennin eristys palovillan ja peltitötterön avulla.
Välikatolle panin eristeeksi kuivaa kutterilastua, jota myydään elukoiden kuivikkeeksi. Yhdestä 20-kiloistesta paalista tulee parisataa litraa purua, joten 20 senttiä paksuun eristekerrokseen tarvitaan noin 14 paalia. Maksaa noin satasen yhteensä; halpaa on.

... ja eristeeksi.
Kutterinlastu on perinteinen eriste. Tuossa kuvassa valoa tunkee vintille tasakerran päältä. Raot on tukittava, muuten tuuli ja oravat tulevat välikatolle.


Tasakerran päällä olevat aukot on tässä tukittu oravalaudoilla:


Ensimmäiset tuprahdukset.
Vesikaton läpimenon tiivistyksistä lisään kuvia myöhemmin.

Tämmöisiin maisemiin:


2 kommenttia:

  1. Maisemat on hienot!
    Ja tuohonko sitä metalliteippiä käytetäänkin? Mie korjasin sillä autoa ja mietin, mihin tarkoitukseen se on oikeasti kehitetty...

    VastaaPoista
  2. Kumpi lienee alkuperäinen käyttötarkoitus...

    VastaaPoista