sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Ikkunat mökkiin

Asensin saunamökin (aikaisempia rakennusvaiheita on täällä) tupapuolen ikkunat. Tätä olin valmistellu jo veisto- ja pystytysvaiheessa siten, että ikkunoiden paikat olin merkinnyt ja aukot sahannut lähelle oikeita mittoja. Koska salvosta tehdessäni en pannut seinää tukevia karoja paikoilleen, osa ikkunan kohdalta myöhemmin poistettavista hirsistä oli vielä koko seinän mittaisina paikoillaan tukemassa seinää ja tuli katkottavaksi vasta nyt. Jos ei avaudu, katso kuva:

Ikkuna-aukko rakennusvaiheessa. Kaikkia ikkunan kohdan hirsiä ei ole vielä katkaistu, vaan ne tukevat seinää.
Ikkuna-aukkoa rakennusvaiheessa tukevat hirret katkaistu, aukko sahattu mittoihinsa.
Ikkuna-aukon pieliä tukemaan laitoin karapuun, poikkileikkaukseltaan T:n mallisen systeeemin. Tein sen kahdesta osasta, kuuden tuuman levyisestä karalankusta (eri paksuus eri ikkuna-aukkoihin) ja viitisen sentin levyisestä ja paksuisesti karasta. Osat ruuvasin toisiinsa. Kara on solahtava sitä varten tehtyyn uraan; "jonkin verran" sovittelua ja karan muotoilua "saattaa" tarvita. Karaura taas on syntynyt siten, että pystytysvaiheessa on kairattu sopivan kokoisella terällä varustetulla koneella tai vintilällä tai väänninpuulla (ks. toinen kuva alla) reikä tulevan karauran pohjan tienoille. Ikkuna-aukkoa trimmattaessa poistetaan sitten aukon reunan ja kairanreiän välinen puu taltalla, moottorisahalla tai koulutetulla majavalla. Karaura on syntynyt. 

Karapuu menossa kohti karauraa lopulliseen kokoonsa sahatun ikkuna-aukon reunaan. Ikkuna-aukon alareunaa piti tässä korottaa, siksi siinä on kaksi kahden tuuman lankkua välissään pellavakaistale.
Restaurointikisälli Sakari Hankonen kairaa karauran pohjareikää perinteisellä työkalulla.
Karapuuta en  kiinnittänyt seinähirsiin ruuveilla tahi nauloilla. Isoimman ikkunan karmin ruuvasin karalankkuun, pienten ikkunoiden karmit pysyvät tiukasti karalankkujen välissä ilman muuta kiinnitystä.

Toinen pieni (n. 84 x 84 cm) karmi on kierrätystavaraa ja kunnostamani, toinen sen mukaan tekemäni kopio. Iso (noin 125 x 155 cm) karmi on myös toisella kierroksella; alun perin se on ollut Oulun Karjasillalla rintamamiestalon kuistissa. Vanhat pokat kunnostin, ja tein uusia tarpeen mukaan.

Karapuun yläreunan tasasin karmin yläreunan tasalle. Vaikka juuri tämä kehikko on ollut jo vuoden verran paikoillaan ja painunut, jätin karmien päälle vielä nelisen senttiä painumisvaraa. Täytin painumisvarat selluvillalevyn kaistaleilla, jotka työnsin sen verran syvälle, että panin niiden tuvan puolelle vielä muutaman sentin kerroksen pellavanauhaa. Selluvillalevy pölisee enemmän kuin pellavaeriste. Tungin pellavaa tarvittaessa tiukasti sulloen karalankun ja seinähirsien väliin. Karalankkujen asennuksen jälkeen karmit sopivat tilaansa niin naftisti, että eristettä ei juuri sopinut tunkemaan karmin ja karalankun väliin. Näihin saumoihin liisteröin vielä pahvikaistaleen tai panen liimapaperin. Pahvi tulee lopuksi vielä ympäri ikkunaa karmin ja hirsiseinän väliin vetoa estämään. Kamiinan tai hellan korvausilma saa aikanaan luvan tulla mieluummin ikkuna-aukoista ja oven rakosista kuin eristeiden täyttämien tilojen läpi.

Siinä kököttää. Seinähirret vielä piiluan karalankun tasalle, niin vuorilaudat istuvat nätisti.

Maisemaikkuna järvelle päin. Alun perin se on palvellut Oulun Karjasillalla rintamamiestalon kuistin ikkunana.


Silppua ja purua syntyy yli oman tarpeen.
 Paninpa vielä ovenkin karapuut sijoilleen.


Työvaiheet:
  • Karmin ulkomitan mittaus ja sen reunojen merkkaus ikkunan alapuoliseen rintahirteen
  • Reikien kairaus karauran pohjaksi sopivalle etäisyydelle karmien reunoista
  • Ikkuna-aukon sahaus 
  • Rintahirren yläpinnan tasoitus vaateriin
  • Karauran avaus
  • Karapuun teko, karan sovitus uraan, karan ruuvaus karalankkuun
  • Pellavaeristekaistale rintahirren päälle ikkuna-aukon laidasta laitaan
  • Karapuut paikoilleen
  • Karmi paikoilleen
  • Eristettä rakosiin, pahvikaistaleiden liisteröinti karmin ja hirsien välisen tilan peitoksi
  • Pokat paikoilleen; saranoitujen pokien käynnin tarkistus
  • Vuorilautojen teko ja asennus
  • ...
Olikohan tässä kaikki oleellinen. Joka välissä tietysti vaaaka- ja pystysuoruuden ja karmien ristimittojen tarkistusta (jos joutuu änkeämään karmit paikoilleen, niiden muoto voi muuttua, jolloin pokat eivät istu).


Illalliseksi kanttarellejä ja tatteja.

3 kommenttia: