lauantai 17. syyskuuta 2016

Hirveetä kittaamista - saunamökin tuplien lasitusta

Laitoin lasit saunamökin neljään sisäpokaan. Puhallettua, mukavan muhkuraista lasia sain vanhoista kierrätysikkunoista. Irroitin lasit vanhoista pokista pehmentämällä kivikovan pellavaöljykitin tuommoisella lämmittimellä kuin kuvassa alla. Varovainen saa olla; kun lasin reunaa kuumentaa liikaa, lasi laajenee, lasi nousee kuprulle ja halkeaa älyttömän helposti. Toisin kuin tuossa kuvassa, suojasin lasin laudanpalalla, joten lämmitin lämmitti vain kitin tienoota. Vanhat lasitusnaulat poistin sivuleikkureilla. Leikkasin lasit sopivan kokoisiksi.


Käyttämäni pellavaöljykitti (pellavaöljyä ja liitua) on ostokampetta, melko notkeaa ja siis sopivaa aluskitiksi eli omiaan lasin ja pokan väliin. Kitin notkeutta voi lisätä vaivaamalla tai lämmittämällä mikrossa, jäykentää sitä voi lisäämällä liitujauhoa.

Pellavaöljykittilönttejä ja liitua lasilevyllä, odottamassa pääsyä pokaan. 
Kuvassa alla on lasi painettu pokan kittiuraan levitetyn notkean kitin päälle ja paineltu siihen tiiviisti. Kittiura on pohjamaalattu tai käsitelty sellakalla, jotta  kitin pellavaöljy ei imeytyisi puuhun. Kuvassa vasara  naulaa lasituslangan pätkää pokaan. Lankoja naulataan vaikkapa kaksi joka sivulle. Tässä on syytä suojata lasi ohuella pahvilla. Puhallettu lasi särkyy helposti.

Lasituslangan naulaus on varovaista hommaa. Kun lanka on tarpeeksi syvällä, se katkaistaan taitekohdasta.

Päällyskitti saa olla aluskittiä jäykempää. Se levitetään ensin pötkylänä lasin ja pokan muodostamaan kulmaan (pitkä sivu kuvassa alhaalla)  ja tasataan sitten kittiveitsellä (lyhyt sivu vasemmalla)..Lasitetut pokat saavat nyt ootella aikansa, kunnes kitti nahoittuu pinnaltaan. Sitten pokat ja kitti maalataan. Lasit vielä putsataan, ja homma on siinä.

Lasitettuja pokia

2 kommenttia:

  1. No joo, kiitos; digitaalisesti ja rajaamalla kuva oikein voi tehdä ihmeitä... Harjoittelulaji. Nyt on näköpiirissä ehkä lisääkin kittausta, joten rutiinia tulee.

    VastaaPoista