tiistai 13. joulukuuta 2016

Hirsirakennus purettu ja siirretty sekä muinaistieteellisiä löytöjä

Rakennus on nyt purettu ja siirretty (työn edelliset vaiheet täällä.). Purkuun meni 27 ihmistyötuntia, siirtoon 4 (2 x traktorikuorman lastaus, kuljetus ja purku), yhteensä 31 h. Ari-Pekka K. oli apuna yhtenä päivänä, Mikko R. siirsi. Kiitos.


Lentävä lauta(nen)
Punamulta on säilynyt säältä suojassa huussin sisällä.


Edellisen siirron ja pystytyksen jälkeen (1953) ei kehikkoja oltu juurikaan tapitettu, vain ovien toisessa pielessä oli tapit. Ne olivat vanhaan malliin lyhyet eiväkä ulottuneet ylemmän hirren läpi, kuten nykyisin ruukataan tehdä. Lisäksi joka nurkka oli lyöty naulalla kiinni, ja muutamassa välissä oli helkutinmoisia rautapiikkejä. Hyvin olivat kehikot silti muotonsa pitäneet, vaikka useimpien nurkkasalvainten päätä oli pätkäisty pois ja peitetty laudoilla.

Hirviä rautapiikki ajaa tapin aseman.

Oven pielissä oli tappeja.
Nämä nurkat eivät olisi ilman naulausta kiinni pysyneetkään, koska hirsien päät oli katkottu. 
Päreiden päälle oli 1970-luvun alkupuolella pantu perinteiseen tyyliin apulantasaäkkejä ja niiden päälle kolmiorimahuopa.

Perinteinen kattorakenne: päre - apulantasakit - kolmiorimahuopa.
Vesikaton tukirakenne, kurkihirsi ja tuolit tms..
Maan tasalla.
Mukaan tuli kaksi traktorikuormaa hirsiä ja seinälautoja. Päreet, naulaiset ruoteet ja muu sekalainen roina poltetaan purkupaikalla. Kanalan metalliromu menee metallinkeruuseen

Agraarityökoneista on iloa ihmiskunnalle.
 Osa tavarasta menee varmasti polttopuuksi, mutta pienen aitan näistä kyllä tekee.

Komia kasa, täytyy vielä järjestää ja suojata. 
Tallipäädyn lattian alla oli puteli poikineen.

Talteen! Näitä voi vielä tarvita!

Kauppaan kuului myös olkisilppuri, Maanviljelijäin kauppa o/y:n malli N:o 6. "Hieman" jumissa, mutta 10 litraa CRC:tä ehkä auttaa.

Olkisilppuri
Kun kammesta vääntää, kone työntää kaukalo-osassa olevia olkia kehässä olevien leikkaavien terien katkottavaksi. Hieno mekaaninen vehje.

Olkisilppurihaitekkiä.


6 kommenttia:

 1. Onpa joku tehnytkin oikein "urotyön" katkoessaan noiden hirsien päät!

  Kaikkea hienoa tavaraa tosiaan oletkin löytänyt! On se aikanaan ollut kans yhenlaista hommaa veivata olkisilppuria, että saa hummat apetta. -Ja onpa se ollut aika köyhää eläintenruokaakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urotöihin törmäää näisä hommissa usein... ehdotin rouvalle että voisin tuoda olkisilppurin olohuoneeseen, sellainen on nykyään muodissa. Ei uskonut.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Parempi tehdä alta pois ennen kuin tulee lisää lunta.

   Poista
 3. Aikamoinen homma! Tällaiset siirot kiinnostavat. Meidänkin talo on tuotu jostain. Olisipa kiinnostavaa tietää, mistä se on peräisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletteko kyselleet naapureilta? Joku elävä arkisto saattaa hyvinkin muistaa talon alkuperästä jotakin.

   Poista