perjantai 12. tammikuuta 2024

Vanha navigointiohje Oulun ja Hailuodon välille

Hiljattain, 22.11.2022 (kylläpä aika rientää), kirjoitin Hailuodon merialueen merimerkeistä (lue se täältä). Juttu perustui paljolti Luovon kaatopaikalle vietyihin luotsien papereihin, joiden joukossa oli mm. reimareiden sijoitusohjeita sekä navigointiohje Hailuodosta Ouluun otsikolla Yö kulku loistoista. Tuossa näyte:

Autotallia tänään peratessani löysin toisen, ruskealle pakkauspaperille kirjoitetun navigointiohjeen  Oulusta Hailuodon pohjoispuolitse Marjaniemeen ja takaisinkin. Kaatislöytö Hailuodosta tämäkin...

Vanha navigointiohje Oulun ja  Hailuodon Marjaniemen välille

Tämän tekijästä ei ole tietoa. Arvelen kuitenkin käsialan perusteella, että sen on kirjoittanut eri henkilö kuin tuon varhaisemman. Muita eroja on kulkusuunnan ilmoitustapa, vanhemmassa kirjaimin kohti Oulua, uudemmassa asteina sekä Marjaniemeen päin että Oulua kohti. Jälkimmäisessä on lisäksi matka-aika-arvioita, kuten Marjaniemestä Keskiniemeen 35 minuuttia ja Keskiniemestä Pökönnokkaan 45 minuuttia. Vanhempi on paksussa vihossa reimarinsijoitusohjeiden lomassa, uudempi irtopaperilla. 

Ken lienee raapustanut ohjeen paperille ja miksi? Kertooko ohjeen kirjoittaminen epämääräiselle käärepaperin riekaleelle sikin sokin siitä, että on tullut äkkitarve käydä Oulussa? Päivännäöllä varmaan, kun yökulkua helpottavia valoja ei ole mainittu. Koska tuon tarkemmin ei reittiä ole selostettu, se on varmaankin tuttu, onpahan suunta ja ajat nyt paperilla muistin tukena. 

**** Parempia tulkintoja odotellessa! ****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti