perjantai 15. elokuuta 2014

Puunhalauksia Sanginjoen ulkometsän suojelun tueksi!

Käykääpäs halaamassa puita Sanginjoen ulkometsän pelastamiseksi metsänhoitelulta. Lue myös tuolla sivulla oleva tietoisku.


3 kommenttia:

  1. Hei Antti! Mittasitko haavan ympärysmitan rinnan korkeudelta? Sehän on kai se hyväksytty standardi määritettäessä puun paksuutta. Jonkin verran puun paksuuksia mitanneena arvelisin tuon kuvassa näkyvän haavan ympärysmitaksi n. 170 cm.

    Joskus ehkäpä viitisen vuotta sitten Suomen Luonnossa oli näistä paksuista haavoista artikkeli. Siinä seurassa tuo löytämäsi haapa olisi luultavasti kevyttä kamaa. Yli parimetrisiä ympärysmitaltaan oli koko joukko. Etelä- ja Keski-Suomesta enimmäkseen. Pellosta tai Yli-Torniolta oli yksi ihan kärkipäähän sijoittunut samaten Keskipohjanmaalta (Pyhäjärvi, Haapajärvi tasolta) joku vanha jo Niilo Karhun Suomen paksuimmat puut- kirjassa mainittu haapa.

    Itse olen mitannut muutama vuosi sitten Muhoksen Hyrkkäältä viirupöllön pöntön vierestä havaan, jonka ympärysmitta oli 192. Se oli säilynyt kuin ihmeen kaupalla, kun Muhoksen komein kuusimetsä pantiin sileäksi. Moton leuoilla ei niiden kuusien kaatamisesta puhettakaan, vaan homma tehtiin metsurivoimin.

    VastaaPoista
  2. Moro! Enpä tullut mitanneeksi; korjaan asian tänään. Mitä netistä katselin, isoimmat mitatut ovat yli viisimetrisiä rinnan korkeudelta mitattuna, joten kuvan haapa on vain paksuhko risu niihin verrattuna. Hieno puu silti. Samassa rykelmässä on toinenkin samalainen haapa. Näissä ovat pesineet käenpiika ja hömötiainen, ja palokärki ja käpytikka ruokailevat niissä säännöllisesti.

    VastaaPoista