perjantai 23. tammikuuta 2015

Mökin rakennuskertomus III - ensimmäiset piirustukset

Saunamökin rakennuskertomus etenee tässä blogissa miten sattuu. Työhuoneen sedimenteistä löytyi vihko, johon reilu vuosi takaperin olin hahmotellut mökin mallia. Ylärivi: julkisivu rantaan päin, pääty ja päädyn haamu. Keskirivi: pohjapiirros, joku muu rakennus perspektiivikuvana ja välikattolaudoitushaaveita. Alarivi, vasemmassa alanurkassa kaikkein ensimmäisin hahmotelma, oikeassa jotain piirustelua.


Alla on ensimmäinen mielikuva siitä, millainen rakennuksesta tulee. Vasemmalla kolme metriä kanttiinsa oleva sauna, sitten kehikkojen välinen sola, ja oikealla tupapuoli, neljä metriä suuntaansa. Ovia eikä ikkunoita ei ole, ja sola on aivan liian kapea, mutta malli on oikea.

Varhaisin saunamökkihahmotelma.
Rannan puoleiselta sivulta näky oli tuollainen kuin alla olevassa piirroksessa. Sola on jo suunnilleen oikean levyinen suhteessa kehikoihin. Ikkunat etsivät vielä paikkaansa.

Mökkihaave sivulta, rannan suunnalta katsottuna.
Pohjapiirros jalostui tuollaiseksi (alla). Kiuas, lauteet ja huonekaluja on jo paikoillaan. Sola on taas kaventunut, ja saunan ja tuvan ovet kolhivat toisiaan. Solan leveys merkattu kysymysmerkillä, muut mitat oikein (saunan ulkomitat pienenivät kuitenkin lupapiirustuksiin kolmesta metristä kymmenellä sentillä).

Pohjapiirros, vaihe 2.
Päätykuvitelma liian jyrkän kattokulman kera. Ylimmästä hirrestä nousee tolppa kannattamaan kurkihirttä; aukko pystylaudoitettu.

Päätyunelma.

Nättiä nurkkaa.
Saunapuoli on nyt alla olevassa mallissa, paitsi että sen päällä on puoli metriä lunta.


Saunapuoli kohoilee hiljalleen, vaan ei itekseen.


Aikaisemmat mökinrakennusjutut täällä ja täällä, hirsivaroja taas täällä ja täällä.
Lattiahommaa täällä ja täällä.

Tupapuolen päätyä.
Veistokelejä odotellessa!
Antti

4 kommenttia:

 1. Nättiä on nurkka. Teitkö sulkanurkalla?

  Hehe, tuostahan tulee aivan mieleen vanhat vitsit pirrustuksien klubiaskin kanteen piirtämisestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenta. Ehkä tätä voi kutsua sulkanurkaksi, mutta sulat (kuvassa näkyvät kolmioviisteet) on molemmilla puolilla hirsien risteystä, joten hirsi ei jatku kuusikulmaisena päähän saakka vaan nelikanttisena. Onko tämä sama kuin "sasunurkka" (katso http://www.jukkajoutsi.com/kniemi88.html , Hirsirakennustekniikasta)?

   Poista
  2. Sasunurkka! Enpä ole moista nimeä vielä kuullutkaan! Oon nähny erittäin vanhoissa hirsirakennuksissa juuri tuollaista nurkkaa, mitä teet. Siinä kun ei periaatteessa tarvita sahaa lainkaan, joten se soveltui kirveellä tehtäväksi. Joskus tuollaista nurkkaa on tulkintani mukaan tehty myös niin, että pyöreä hirsi on veistetty sulkanurkalla ja hirret on pelkattu myöhemmin "paremmalla ajalla" ja toisinaan vain ulkopuolelta. Samassa yhteydessä myös nurkan osuus on veistetty suoremmaksi.

   Poista