torstai 4. elokuuta 2016

Hirsi nousee salvokselle, vesikattoa ja lattialistat

Kun konevoimaa ei minulla ole, on turvautuminen perinteisiin keinoihin hirsien siirrossa. Horisontaalisesta hirsien siirtelystä hirsikärryllä on juttua täällä. Kun salvos kohoaa varvi varvilta, saunamökkikin lopulta kolmeen ja puoleen metriin, on moni kysynyt, että miten nuo hirret on tuonne ylös nostettu. Tietysti vähän kerrallaan, verenpaineella, lihasvoimalla, etupäässä fysiikan lakeja noudattaen.

Tässä on kuvasarja saunamökin saunapuolen päätyseinän ylimmän hirren tiestä pinosta paikoilleen. Sinne se meni kuin itsestään, vähän puhaltelin oikeaan suuntaan.

Vasemmanpuoleisin jölli siirtyy kohta. Kuusi tuumaa paksu, tyveltä noin 35 cm korkea, latvasta jotain 25 senttiä. Pituus 4,5 m.


Nyt sama hirsi onkin oikealla! Suuntana taustalla näkyvän tupakehikon takana oleva saunan runko.


 Hirsikärryllä hirren kyöräys käy kevyesti.


Lähestyy...


Nyt jo tikkailla.

Yhä ylemmäs.


Sinne meni.

Toista viikkoa korvessa, ja parta kasvaa. Katkoin pisimmät haivenet etteivät jää hirsien väliin, ja panin telineille tuulettumaan.


 Ensin hirren toinen pää ylös.


Sitten toinen.Tässä hirsi on ylösalaisin, jotta alapuolen pahimmat muhkurat on helppo tasoittaa. Tämä jouduttaa varauksen piirtoa ja varausta (hirren sovittamista alemman selkään).


Edellisestä  kotvanen, hirsi on paikoillaan. Hirsi on varattu eli sovitettu mahdollisimaan tiukasti alempaan kiinni.
Lopuksi hirsien väliin tulee pellavakuitukaistale eristeeksi ja hirsi tapitetaan alempaan kolmesta kohdasta. Aivan viimeiseksi vielä piiluan hirret.

Tupapuolen vesikatto on suurimmaksi osaksi vain rimahuopaa vailla, kun naputtelin ponttilaudoituksen parina poutapäivänä. Lautojen kannattimet tein ruuvaamalla kaksi kakkosnelosta selät vastakkain.

Tuvan lattialistat tein höyläämällä kolmiorimojen hypotenuusan siloiseksi ja maalaamalla ne samalla vihreällä kuin ikkunoiden pokat ja karmit. Seuraavaksi tulee saunaan kurkihirsi. Kyllä tässä vielä joku viikko menee.

2 kommenttia:

  1. On tuossa aivan valtava työ, eikä taida oikeasti ihan puhaltamalla sujua. Veikkaan, että myös muutama ähkäisy tarvitaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan siinä hommansa. Pinosta ylös = 15 minuuttia. Hyvä nostoasento, nosto jaloilla, tukeva alusta jalkojen alla ettei lipsu, hirren tasapainopisteiden hyväksikäyttö, siinä se. Ei tartte käydä salilla.

      Poista