sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Savusaunan turpaskatto

Savusaunaan, jota olin korjaamassa touko-kesäkuussa, oli omistaja alkusyksyllä asentanut alkuperäisen suunnitelman mukaisesti turppaat.katolle. Kaunista, varpuisaa kangaskunttaa.

Savusaunan turpaskatto, varpuisaa metsäkunttaa. Kuvan otti Raija Rönkä.

Savusauna, turpaskatto, tuohia.
Päätyräystään rakennekuva on alla. Vesikaton alimpien lankkujen päät näkyvät niitä suojaavien tuohien alta. Tuohet olisivat voineet olla sen verran pidempiä, että ne olisivat käpristyttyään ulottuneet peittämään lankun päät kokonaan; tästä ei nyt ole sen kummemmin haittaa.

Lappeen reunassa juoksee lankku harjalta räystäälle (sen pää erottuu vasemalla tuohien alta). Lankun päällä näkyy kaksikertainen parvekehuopa ja sen päällä lapetta reunustava kivirivi, jonka takaa alkavat turppaat. Vasemmalta tuleva tumma lankku on tervattua lehtikuusta. Sen pään alareunasta on veistetty siivu pois reunalankun alapään tieltä. Lehtikuusilankku - siis otsalauta - estää turppaita valumasta katolta pois.
Turpaskaton päätyräystäs.
Räystäsrakenne näkyy seuraavasta kuvasta. Vuosikymmenten saatossa lahonneet kattoniskojen päät katkaistiin. Otsalauta (turppaita tukeva lankku) on tapitettu kapeaan tervattuun lehtikuusipystyyn, joka puolestaan on tapeilla kiinni niskan sivussa. Jos otsalauta olisi tuettu niskaan päältäpäin porattuun reikään pantuuun pystytappiin, vettä pääsisi reiästä väkisinkin lahottamaan niskaa. Räystään vesirasitusta vähentää myös, että otsalaudan ja lehtikuusipystyn välissä on suikale kattohuopaa. Tuohi peittää sekä niskan päällisen että muodostaa tippanokan muuaallekin räystäälle. Otsalauta on sen verran koholla, että katolle satanut vesi pääsee valumaan pois.

Otsalaudan tukirakenne ja tuohista tippanokkaa.
Kylläpä tässä saunoo seuraavat sata vuotta...

4 kommenttia:

  1. Upea! Jos olisin lintu, tekisin tuonne pesän...

    VastaaPoista
  2. On kyllä mukavan näköinen. Linnut (pienet) tervetuloa!

    VastaaPoista
  3. Onpa hieno ja niin idyllisen näköinen kokonaisuus!

    VastaaPoista