lauantai 29. helmikuuta 2020

Isovanhempieni talvisodan-kirjeeenvaihtoa 6. Helmikun loppupuoli-maaliskuun alku. Ruotsiinlähtö varmistuu, Eemeli lomalle!

Aikaisemmat otteet kirjeistä löytyvät täältä.

Helviltä Porista Eemelille Kannakselle 20.2.1940:

"Rakkaamme!

Olen ollut niin levoton puolestasi. Teillä on kovat ajat näinä viikkoina. En osaa muuta ajatella kuin kamppailuanne seillä meidän kaikkien puolesta. Sydän tahtoo ihan pakahtua ajatellessani sitä tuhoa ja kuolemaa mitä rysssä siellä saa aikaan..

Tänä iltana oli radiossa hyviä uutisia ja tuntui taas toivorikkaalta.

...

Sain tänään Helsingistä kirjeen, jossa sanottiin meidän pääsevän matkustamaan Ruotsiin. Ajasta luvattiin ilmoittaa myöhemmin. Se tuulisi sittenkin maksamaan, paitsi aivan varattomilta. Matka 200:- aikuisilta, 100:- lapsilta. Perillä olosta pitää maksaa täällä Suomessa miehen saamasta palkasta myöhemmin määrättävä summa. Se maksetaan kuukausittain Helsinkiin puolustuslaitokselle. Se nousee näin suurelta perheeltä noin 1000:- kuussa. En ymmärrä sitten mitä teemme.

Sinun tähtesi en haluaisi lähteä pois kotimaasta. Kunpa olit ehtinyt lomalle aikaisemmin. Nyt sieltä kai ei pääse yhtään pois.

Aion soittaa huomenna aamulla Helsinkiin ja kysyä vielä maksuja tarkemmin. Sanon myös että haluan vasta matkustaa maaliskuun alkupuolella. Täällä on ollut niinkuin arvaat - ja olet kai radiosta kuullut koska Poria on pommitettu. Lapset alkavat olla jo liiaksi hermostuneista. Tahtovat vaan lähtemään pois äkkiä Porista. 

Huomenna aiomme viedä toiseen tyhjään kellariin tavaraa. Vaatteita, kirjoja y.m. Onhan edes tulipalon varalta vähän tallessa. En ymmärrä mikä loppujen lopuuksi on parasta. Jotakin elämisen alkuun pitäisi saada talteen. Sillä kerran me taas aiomme elää rauhassa ja alkaa alusta.

...

Minusta tulee vähitellen aivan raitis nim. tupakan shteen. Täältä ei saa enää tupakkaa millään ilveellä. Tuulikki oli tänään ostanut holkki-Saimaata, kiitti kun sai sitä. Keksiä, leivoksia, pikkuleipiä y.m. ei ole enää myytävänä ollenkaan.

Menisi ohi tämä kuutamoaika että saisi rauhasssa nukkua yöt. Yksin jo hälyytyksetkin ovat kaameita yöllä. Lapset pelkäävät unenpöpperössä eniten.

Kirottu on tuo ryssän lentohomma. Se ryssän pesä täytyisi lopettaa  kokonaan. Moskova ja L-grad olisi jo viimenkin hävitetttävä maan tasalle. Kostoksi edes kaikesta. Ja Tiltu hirtettävä kielestään.

Kirjoitin eilen illalla Sylville pitkän kirjeeen. Yleensä olen kovasti kirjoitellut omaisille. Kun on aikaa tässsä sängyssä. - Pitäsi mennä röntgeniin mutta kun en ymmärrä millä sinne pääsee taas. Autoja ei saa mistään. Ja hälyytyksiä on on aina päivällä.

Lapset nukkuvat jo muutta paljon terveisiä heiltä Isälle. Rakkaat terveiset 
                                                                                                       Omalta vaimoltasi.

Pirkolta terveisiä."


Helviltä Eemelille 23.2.1940. Laitan tämän kirjeen kuvina.






Eemeli pääsi ensimmäiselle lomalle 25.2.-3.3.1940! Vaari lähti ylimääräisiin harjoituksiin 12.9.1939.



****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti