sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Isovanhempieni talvisodan-kirjeenvaihtoa 5. Tammi-helmikuun vaihde. Poria pommitettu ja pitäsikö lähteä Ruotsiin.


Alkuun isoeno Matti Melan kortista Eemeli Toivoselle (äidinisälle) Kannakselle 28.1.1940:

"Täällä on aika hiljaista. Toimin patalj. nuorempana läääkärinä. Jouko on JR12:ssa. Ahto Mela kaatui 19.1. Hän oli Ilmarin nuorin poika, jos muistat. Joukolle ei ole sattunt mitään. Reinosta en ole kullut vähään aikaan. Löysin täältä eräästä patalj. komentajasta, kapt. Lunnaksesta yllättäen pikkuserkkuni."

Sukuasioista sen verran, että Ahto Mela, joka kaatui 19.1.1940 Kuolemajärvellä, oli äitini pikkuserkku.  Jouko, Matti ja Reino Mela olivat Helvi-mummin veljiä. Reino kaatui jatkosodassa 13.9.1941 Valkeasaaressa. Ja äitini selvitti, että iskelmälaulaja Tarja Lunnas on minun noin neljäs - viides tms. serkku. Tarja Lunnas oli kerran esiintymässä Oulussa. Äiti meni ja sanoi että sukua ollaan. Sain Tarjalta omistuskirjoituksellisen kortinkin, joka on kyllä jossain sedimenteissä "tallessa". Jos löytyy, lisään kuvan!

Helvi Toivonen Porista Eemelille Kannakselle 28.1.1940:

"Inkalan Einolla ja Joukolla on siis aivan sama osoite. Kun kirjoitan Joukolle, sanon tämän ja käsken ottamaan selville. Reino kulkee melkein aina sairasjunassa. Matti on kai kenttäsairaalassa. On ollut partioretkelläkin mukana.

Kirjoita nyt pian siitä lomastasi tarkemmin. Jos et pääse niin sille ei tietystikään mitään mahda, mutta koeta parhaasi kuitenkin.

Oletko lehdistä nähnyt Porin pommituksista, ei täällä mitään kummia ole vielä tapahtunut. Hälyytyksiäkään ei ole ollut viiteen päivään, ihme ja kumma.
...
Maija lähettää isällä näitä ryssän kuvia.
...
Kaupat alkavat kuulemma olla kohta aika tyhjiä. Useita tavaroita ei saa enää ollenkaan esim teetä, - keksiä - ja saippua on kireällä."

Vasemmanpuoleisin pärisyttää kieltään ja heiluttaa käsiään peukalot korvissa.

Eemelin kirjeestä Helville 1.2.1940:

"Pakettiasi en ole vielä saanut, mutta kyllä se aikanaan tulee. Eilen sain paketin Sylviltä. (Eemelin serkku Mäntsälän Sääksjärveltä.) Siinä oli nenäliinoja, 10 askia Klubia, sotakintaat, piparkakkuja ym. Se ilahutti minua tavattomasti. Niin, ja lisäksi kirjepaperia ja -kuoria, joilla tämänkin kirjeen sinulle lähetin.

Oli hyvä, kun sain Eerolan poikien osoitteet. (Eerola = Helvin lapsuudenkoti Mäntsälän Levannolla.) Kirjoitan heille heti. Samoin Inkalan Einolle. (Mäntsälän Sääksjärven Inkalasta lähti Eemeli maailmalle.) Osoitteesta päätellen Matti ei ole kenttäsairaalassa, vaan pataljoonan esikunnassa lääkintäupseerina.

En ole saanut enää "Satakunnan Kansaa" koko tänä vuotena enkä myöskään pyytänyt, niin etten tiedä mitään tarkempaa Porin tapahtumista. Älä sinäkään sitä pyydä lähettämään. Kirjoitan täältä. Mutta pidän tarkalla, koska Poria on pommitettu! Se paikka on minulle koko maailman kallein!

Maijalle paljon kiitoksia niistä piirustuksista. Taas uupseerisedät nauroivat niitä ja sanoivat että onpa se soma tytty, kun tuollaisia osaa tehdä!
...
Eino Mattila kävi täällä toissapäivänä. Hän on kaikkein parhaita poikia. En ole vielä ehtinyt käymään siellä, missä Veikko V-s ja muut ovat. Täältä on sinne pitkä matka. - Olemme edelleen asuntomajoituksessa, Muutta varsinaiset taistelujoukot, rykmentit, asuvat - maan alla, korsuissa. Ryssät pörräsivät tänään pari kertaa näillä seuduilla. Saatujen tietojen mukaan yksi lotta sai jalkapöytäänsä luodin."

Helviltä Eemelille 2.1.1940:

"Tänään sitte sai Porikin tuntea ryssän limppujen kovuutta. en voi tässä tietysti kertoa mitään yksityiskohtia enkä nimiä. Meiltä meni kadun puolelta molemmat ikkunat säpäleiksi. Ei tule vettä vieläkään ja sähköt vasta äsken syttyivät.  Askon koulu sai täysosuuman (koulua ei nyt tietenkään käydä, siis ei siellä lapsia ollut. Vastapäätä -meitä - kadun toisella puolella oli lähin pudotus.

Kyllä ne ovat sikoja. Noin 300 limppua ryssä lahjoitti tänne niin että arvaat jäljet. Minä lähdin suojaan kun talo tärisi ja lasit helisivät. Sitä on niin liiaksi tottunut hälyytyksiin, ettei ole tullut pidettyä kiireempää. Nyt tuli varoitus. Lapset tahtovat kovasti vaan pois täältä.
...
Olen vaan puhunut meistä täällä. Kuinka sinä jaksat? T.k. 12 tulet olleeksi neljä kuuukautta sillä matkallasi. Kuka olisi silloin uskonut edes todella sodan puhkeavan.

Raivo täyttää jokaisen katsellessa ryssän töitä ja valheita. Viimeksi viime pyhänä kuulin radiossa omin korvin kun Moskokvasta sanottiin ettei N-liitto ole pommittanut Suomen kaupnkeja eikä ikinä tule pommittamaankaan.
...
3.2.40 Paula kehotti kovasti Ruotsiin lähtemään että saisin rauhassa maata edes muutaman viikon. Matka olisi aivan ilmainen, matkat, sielläolo y.m. Ottavat kuuulemma vastaan suomalaisia kilvan. Yön aikana olisi matkustettava. Sinun vaan pitäisi ensin käydä kotona.

Mitä mieltä  olet asiasta, tahtoisin sen vaan heti saada tietää. Siellä olis mahdollisuus saada ilmaista röntgeniä - Paula lähtee tänä yönä jo pois, ei saa olla pois sairaalasta kauempaa."

****

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti