sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Tuvan viimeisiä hiplauksia

Tästä...

Eka varvi ja toinen alullaan
..on tultu tähän:

Tupapuolen eteläpääty
Valmista alkaa pikku hiljaa tulla, kun kerta telineetkin on jo purettu (yhdeltä seinältä...). Seinän hauska kaksivärisyys on sitä perua, kun piilusin alimmat hirret sitä mukaa kun seinä nousi  ja ylimmät (kahta  lukuun ottamatta) vasta kun kehikko pystytettiin lopulliseen sijaintiinsa (siitä lisää vaikkapa täällä ja täällä).

Muutama päivä sitten näytti varsin talviselta.

Ensilumi
Vesisade kumminkin söi lumet seuraavina päivinä. 

Tein yhden rännin kahdesta neljän tuuman laudasta ja kattohuopakaistaleesta, jonka naulasin lautoihin. Kiinnitin rännin tuolien alapäähän perinteseen tapaan rännin ympäri kietaisemallani rautalangalla ja naulasta vääntämälläni koukulla kolmesta kohti. Ei kovin kaunista, mutta toimii.

Ränni 
Rännin rakenne selviää tästä:

Ränni toimii; vesi valuu etäälle nurkasta eikä roisku seinille
Sisällä on kotoisaa. Kynttilöillä ja otsalampulla pärjää, ja kamiina lämmitää. Aamullakin on kamiinan kylmettyä vielä viitisentoista astetta (siis lämmintä ja celciusta, ei kelviniä). Talvikylmillä ehkä pitää nousta yöllä polttamaan pesällinen jotta tarkenee - toisaalta, kun asustaa pidempään, hirret varaavat lämpöä. Tuplaikkunat tulee tietysti joka ikkuna-aukkoon. Huonekalut hakevat vielä vähän paikkaansa.


Kamppeiden kuivatusorret pitää toki olla, vaan ei liian lähellä kamiinaa.

Kuivatusorret
Höyläsin päätyikkunaan vuorilaudat. Kuvassa näkyvä mutkainen palikka suojaa ikkunan päällä olevan laudan päitä sateelta. Ylinnä olevan lipan taka- ja etureuna on höylätty viistoksi. Takareuna on näin melko tiukasti seinähirttä vasten. Pystyjen vuorilautojen alapäät katkaisin myös viistoiksi tippanokiksi.

Ikkunan vuorilaudat
 Outo vesilintupari kuherteli päätyseinän alla.

Outoja sorsia
Ja tervetuloa lukijoiksi, Maria Lindholm ja Pilvi (jonka blogi Villa Idur vanhan kalastajatilan uudesta elämästä on lukemisen väärti).


4 kommenttia:

  1. Saunamökissähän on kaikki, mitä elämiseen tarvitaan. Todella hienoa työtä! :)

    VastaaPoista
  2. Kaikki, paitsi sauna... taitaa jäädä löylyt ensi kevääseen...

    VastaaPoista
  3. Orsisysteemi on kyllä yksi parhaita keksintöjä, joita maailmassa on tehty sitten kivikirveen keksimisen! Mulla on Pientilan pirtissä orsia siellä sun täällä ja käyttöä niille löytyy vaikka mihin kaikkeen- jos ei muuta keksi, niin ainahan niissä voi vaikka jälkikuivata pyykit, ulkona kun ei enää kovin viikkauskuivaksi pyykkejä saa.

    VastaaPoista