perjantai 3. elokuuta 2018

Helteinen kengitys- ja lattiatyömaa

Reilu viikko meni hirsitalon kengitys- ja lattiahommassa ja enimmillään +32 asteen hautovassa kuumuudessa. Saman rakennuksen kimpussa työskentelin viime vuoden keväällä; aikaisempia juttuja siitä voit lukea täältä ja täältä .. Nyt kengitettiin keittön ja porstuan puolta talosta ja tehtiin näiden huoneiden lattioiden runko ja eristys.

Betonisen perustuksen pääällä olevat hirret olivat paikoin lahonneet ja jumien jauhoksi syömät. Lahon puun korvasin kuivalla lankku- ja parrutavaralla. Samalla panin hirren ja kivijalan väliin kattohuopasuikaleen ja tilkitsin korvauspuun ja hirsien välin pellavariveellä.


Kengitysparru paikoillaan.
Isäntäväki oli tyhjentänyt lattianaluset kivistä ja liiasta maasta työntekijäystävällisesti jo etukäteen. Koska lattian alle ei ole syytä jättää eloperäistä ainesta, peitin lattian pressulla, jolle lahon poistosta tuleva pöly ja puru paljolti päätyi pois kannettavaksi.


Seiniin naulasin ja pulttasin  lankut niskojen tueksi. Lankkujen ja seinän väliin panin kaksinkertaisen pellavarivenauhan.


Jyrsijäverkko lattian reunoilla ja kivijalan tuuletusaukoissa pitänee hiiret ja myyrät loitolla.


12 millin tuulensuojalevyt sahattiin hieman niskojen väliä isommiksi, ja levyjen ja niskojen väliin panimme vielä ohuen suikaleen pellavarivettä tiivisteeksi.


Sitten selluvillalevyt ja pahvi päälle. 
Oviaukon reunan hirsissä oli karaura, muttei karaa seinää tukemassa. Semmoinen lisättiin. Ehkä oviaukossa on ennen ollut ovi ja siinä karalla varustettu karmi ja ovi vaihdettu uuteen ja samalla jätetty seinä tukematta karalla.

Kara tukee oven pieltä.

Ovi oikaistiin ja kiinnitettiin paikoilleen kiiloilla ja karmin seinään kiinnittävillä rautalipareilla.

Ovi kiinnitetään ja oikastaan kiiloilla ja rautalipareilla.
Uusia perinnerakentamispinnoja tuli kaksi, ruisrääkkä ja kaakkuri (numerot 119 ja 120).

Seinän tiivisteenä oli sanomalehteä, jossa uutisoitiin muun muassa Melbournen olympialaisista

*****

2 kommenttia:

  1. Todella mielenkiintoisesti kirjoitettu. Tästä saisi vaikka sähköisen oppikirjan.

    VastaaPoista
  2. Tämmöstä päiväkirjan pitoahan tämä...

    VastaaPoista