lauantai 13. marraskuuta 2021

Kolme kiinalais-tapeetia Lyseon kansatieteellisessä kokoelmassa

Oulun Lyseon kansatieteellisessä kokoelmassa (joka on hiljan luovutettu Pohjois-Pohjanmaan museon huomaan) on kolme  paperiliistakkeista punottua itämaisen näköistä kuvaa, kukin kooltaan noin 50 x 90 cm.

Ainoat vanhoissa kokoelmaluetteloissa mainitut esineet, joiden kuvaus sopii näihin, ovat  "jaappanilaista/jaapanilaista/jaappilaista paperia," Kahdessa vanhimmassa luettelossa niitä on listattu kolme, uusimmassa kaksi,  hankinta-aika on v. 1914, lahjoittaja Oulun merikoulu.  

Luettelo 1880-1920:sta


Luettelo 1935:stä

Kantaluettelo 1973:sta

Merikoulu toimi Lyseon pihassa olleessa rakennuksessa vuosina 1863-1910 kouluttaen meripäällystöä, minkä jälkeen se jatkoi tavallisena merimieskouluna vuoteen 1921. Merenkulkijoiden koululleen lahjoittamia ja sittemmin Lyseolle tulleita esineitä on Lyseon kansatieteellisessä kokoelmassa useita, muun muassa merikapteeni Liljebladin keräämät ja merikoululle lahjoittamat uusiguinealaistavarat.

Mistä "jaappilaiset paperit" olivat tullet merikoululle? Joskus vielä välähtää: älysin katsoa, onko kansalliskirjaston digitaalisissa aineistoissa mitään tästä. Tärppäsi, lue seitsemältä alimmalta riviltä, mitä "Täkäläinen merimieskoulu on tänä syksynä saanut vastaanottaa.." (Oulun Wiikko-Sanomat 21.12.1872):



"...kolme kappaletta kiinalais-tapeetia, kudotut mitä hienoimmista, noin puolen linjan lewyisistä papeririekaleista, jotka ovat tasaisina kuin ryykiraudalla silitetyt, kapteeni Böckerman´ilta Pietarsaaresta;...". Tuo linja on vanha pituusmitta, noin 1/10 tuumaa; papeririekaleet ovat reilun millin levyisiä.

Kiinalais-tapeetia ovat, eivät jaappilaisia. Jos merikoululla ei ollut tarkkaa tuloluetteloa saaduista lahjoituksista, ei ole kumma, että kiinalais-tapeeteista on tullut jaappilaisia 42:n merikoulun varastossa kuluneen vuoden aikana.

Kiinalaisiksi näitä tosin arvailin jo aikaisemminkin, ja vahvistusta sain Hongmin Tu:lta 6.4.2021, kun kysyin alla olevan kuvan leijona-aiheesta (kuva alla). Hongmin Tu: "It is a copy draw of "tai shi shao shi tu (a picture of grandpa and grandson lions). This is a famous painting in Ming or Qing dynasty (400-700 years ago). "Tai shi shao shi" means "prosperous offspring".


Kiinalais-tapeetin isoisä- ja poikaleijona pelaavat palloa

Yida Cai, kielentutkimuksen tohtoriohjelman tohtorikoulutettava Helsingistä, selvitti viime keväänä Lyseolta löytyneiden kiinalaistekstien sisällön. Yida auttoi nytkin, mistä kiitos!

Yida Cai näistä pallolla leikkivistä leijonista 10. ja 13.11.:

"… Tuossa kankaassa olevasta tekstistä ainakin sen 1–4 merkit ovat mielestäni ”太師少師. Merkki ”on lausumistavan kannalta sama kuin ”, ja merkitys on tässä kuviossa myös sama kuin ”eli leijona. ”太師少師on perinteisen kiinalaisen taiteen kuvio, joka esiintyy usein esimerkiksi keramiikassa tai rakennuksen rakenteissa. Kyseisessä kuviossa on kaksi leijonaa, toinen on iso ja toinen pieni. Yleensä ne pelaavat palloa (kiinalainen pallo, jonka nimi on xiuqiu繡球). Kiinalaisessa kulttuurissa leijonaa pidetään onnellisuuden symbolina. Kyseinen kuvio merkitsee onnea ja katastrofien välttämistä. 

Yritin vielä selvittää tuota viimeistä merkkiä. Se on todennäköisesti . … kyseisessä kuviossa olevan tekstin viimeisen merkin pitäisi olla  eli kuva. Tämä on perinteinen kiinalainen kirjoitusmerkki, jonka yksinkertaistettu kiinalainen kirjoitusmerkki on . Myös  -merkki voi olla merkin  perinteistä kiinalaista kirjoitusmerkkiä vastaava merkki. Toisin sanoen  on sama kuin  tässä kontekstissa, kumpikin siis tarkoittaa kuvaa. Koko teksti on siis 太師少師 ()."


Näin.

Selvittämättä on merikapteeni Böckermanin matkat. Pietarsaaressa on yhä merikapteeni Carl Böckermanin talo Loveretissa; onko tämä juuri meidän Böckermanimme? Kiitos kuitenkin tapeeteista.

MUOKS 15.11.2021: Ei ole tämä, vaan toinen. Böckermanin/Böckelmanin merenkulkija-kauppias -sukua on Pietarsaaressa elänyt viljalti. Lahjoitusvuonna 1872 on Hiskin mukaan Pietarsaaressa ollut elossa merikapteeni P. G. Böckelman (k. 1888, hautakivi). Ylämainitun Carl Böckelmanilla olleen talon (lähde) rakennutti kumminkin kapteeni Peter Gustav Böckelman (lähde)

Kaisa Kyläkosken Sukututkijan loppuvuosi -blogista (lihavointi minun):

"Viimeistään syksystä 1840 Böckelmanin alus oli pietarsaarelainen Rapide, jolla hän oli 31.10.1840 Juutinraumassa, 21.12.1840 Marseillesissa, 29.6.1841 Brasiliassa ja palasi Hampuriin vasta keväällä 1842. Valtamerilaivalla ei kannattanut tehdä keikkaa Pietarsaareen, joten Hampurista tuli Böckelmanin kotisatama seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Tosin ei hän siellä montaa yötä nukkunut, sillä jo kesän 1842 lopulla hän oli matkalla takaisin Etelä-Amerikkaan ja niin edespäin.
...
Pietarsaareen kapteeni Böckelman palasi vasta kesällä 1851 oltuaan poissa 11 vuotta. Tästä raportoitaessa mainitaan hänen lähes vuosittain lähettäneen yliopiston ja muihin yleisiin kokoelmiin arvokkaita esineitä. Nytkin hänellä oli mukanaan erikoisuuksia Intiasta ja Kiinasta. Kuvia Böckelmanin lahjoituksista on edellä linkitetyssä verkkonäyttelyssä. Kulttuurihistoriallisten esineiden lisäksi hän lahjoitti eläintieteellisiä näytteitä."

Uutinen paluusta Pietarsaareen ja maininta mukana tuoduista esineistä ja niiden lahjoituksista oli Åbo Underrätelser -lehdessä 8.8.1851.

***Päädyn ja päätän tähän: kiinalais-tapeetit lahjoitti Peter Gustaf Böckelman.***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti