maanantai 13. huhtikuuta 2015

Auottiinpa lintuja

Oulun Lyseon biologian Eläinten rakenne -kurssilla avasimme fasaaneja, puluja, harakan, räkätin ja muutaman taviokuurnan. Rauhoitetut linnut olivat lainassa Oulun yliopiston Eläinmuseolta, minne palautimme kalmot. Yhtään lintua ei tämän kurssin takia tapettu, vaan lintuvainaat olivat kuolleina löydettyjä ja Eläinmuseolle tuotuja.

Maaliskuussa kuolleen fasaanin sisällä näytti tältä:

fasaaninaaras lisääntymiskauden alussa.  Eri ikäisiä ja kokoisia keltuaisia (munasoluja). Kuva: Antti Rönkä.
Fasaanin pääpuoli on oikealla. Pölynimurinletkun näköinen haarautuva putki oikealla on henkitorvi ja kaksi pääkeuhkoputkea. Keltaiset pallukat ovat keltuaisia eli paljon alkiolle tulevaa ravintoa sisältäviä munasoluja, Niitä on, kuten näkyy, monen kokoisia; isoimmat ovat vanhimpia ja lähdössä munanjohtimeen, jossa ne hedelmöittyvät (eivät kuitenkaan tällä naaraalla, joka on jo päätynyt kanahaukan ruuaksi - tästä ehkä lisää myöhemmin). Munanjohtimen loppupäässä keltuaisen ympärille erittyy munanjohtimen seinämästä valkuainen ja lopuksi kalkkipitoinen kuori. Alkio kehittyy keltuaisen pinnalle ja alkaa hörsiä keltuaista kasvaakseen.

Sekä fasaanin että pulun kupu (joka on melko lailla ruuansulatuskanavan alkupäässä) olivat täynnä siemeniä. Pähkinöitä, auringonkukkaa, kauraa...

Fasaanin kupu täynnä siemeniä. Kuva: Antti Rönkä.
Pulu on ollut hyvällä ruualla, Kuvun sisältöä petrimaljalla. Kuva: Antti Rönkä.
Harakan kivispiirassa oli pientä kiveä ja siementä. Kivispiirassa (lihasmahassa) on vahvat lihakset ja kova sisäseinämä. Kun ei ole hampaita, kova ruoka jauhautuu kivispiirassa pikkukivien seassa.

Harakan kivispiiran sisältöä. Kuva: Antti Rönkä.
 Pikkukivien lisäksi kivispiiraan päätyy muutakin kovaa. Alla olevan kuvan alarivin toisessa petrimaljassa vasemmalta on alumiininiitti ja kaksi prikkaa. Muilla maljoilla on kupujen ja kivispiirojen sisältöjä ja keltuaisia. Oikeanpuoleisimmalla maljalla on tulkitamme mukaan alkio, jonka silmä erottui mikroskoopilla.

Keltuaisia ja kupujen ja kivispiirojen sisältöjä. Kuva: Antti Rönkä.

5 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen munantekojutska! Enpä ole tuollaista ennen nähnyt. Vaikka harvemmin nyt minkään elukan sisuksia...

  VastaaPoista
 2. Harvemminhan villejä lintuja (no onko pulu ja fasaani villejä...) tapetaan ja avataan keväällä, joten moni ei ole tuommoisia nähnyt. Muulloin kuin lisääntymiskaudella lintujen lisääntymisvärkit ovat surkastuneet.

  VastaaPoista
 3. Aloin syömään eväitä ja ajattelin että lukaisempas samalla Perunakuoppaa. Köh.

  Mutta totta tosiaan, mielenkiintoisia keltuaisia!

  VastaaPoista
 4. Hi there would you mind stating which blog platform you're using?
  I'm looking to start my own blog soon but I'm having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs
  and I'm looking for something unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

  Feel free to surf to my web-site: minuman berenergi aman

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi,

   This is a blogger blog, model "Awesome" with some adjustments of my own. What are you going to blog about? I visited your web site.. in what language was it written?

   Poista