lauantai 27. tammikuuta 2018

Sata vuotta sitten Mäntsälän Sääksjärvellä - linkit vaarini päiväkirjaan 28.1.-24.2.1918 sisällissodan ajalta

Äidin isä, Eemeli Toivonen (1885-1962) piti päiväkirjaa sisällissodan alkupuolella Mäntsälän Sääksjärvellä. Olen julkaissut ne perunakuopassa aikaisemmin; tässä ovat linkit.

Merkinnät 28.1.-3.2. 1918 ovat täällä.

Tässä linkissä ovat muistiinpanot 3.2.-10.2.1918.

Kopio vaarin kirjeestä serkulleen Ilmari Kotijärvelle, joka oli punaisen kaartin intendenttilaitoksen päällikkö, on päivätty 20.2.1918.

Merkinnät 21.-24.2.1918 ovat täällä.

Tämän lähemmäs sisällis(yms.)sodan tapahtumia ei mahda päästä. Tietysti muistiinpanijan asema (pun/valk/muu) vaikuttaa siihen mitä ja miten muistiin kirjoittaa. Tässä hieman taustaa:

Kuten päiväkirjasta näkee, vaari oli kynämiehiä. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa suomea ja sukukieliä 1906-1918, kiersi pitämässä ylösrakentavia puheita, toimi nuorisoseuraliikkeessä ja urheilupiireissä (perusti urheiluseuran Mäntsälän Weli), valmensi huippumaileri Einari Anttilaa, oli Uudenmaan sanomien toimittajana 1908 (myös päätoimittajana 1949-1952) ja arvatenkin aikoi kielitieteilijäksi - tallessa on vaaksan nippu hänen keräämiään Mäntsälän murteen sanoja - ja harrasti kotiseutututkimusta.

Sisällissodan jälkeen hän vaihtoi kuitenkin suojeluskuntauralle. Hän oli Mäntsälän suojeluskunnan paikallispäällikkö 1919-1922. Eläkkeelle hän jäi sotilasohjaajana ja reservin luutnanttina kapteenina 1935 Etelä-Pohjanmaan Suojeluskuntapiiristä. Hänet ylennettiin resrvin kapteeniksi 1940. (muok. 18.3.2018)

3 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoista, että sinulla on ihan konkreettinen kosketuspinta näihin nyt ajankohtaisiin vaiheisiin. Hienoa muutenkin, että nyt juuri tuntuu tämä aihe olevan ensi kertoja kunnolla käsittelyssä vaikka samalla on yllättävää, miten pitkälle "eri puolien" traumat ovat ulottuneet ja sisällissota jäänyt käsittelemättä (jo nimestään lähtien). Nykyisillä sukupolvilla toivoisi olevan kyky käsitellä asiaa tänä päivänä jo eri kantit ymmärtäen!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Näitä on ollut kyllä jännä lukea. Tallessa on myös talvisodan aikainen vaarin ja mummin kirjeenvaihto Kannaksen sotatoimialueen ja Porin välillä, muun muassa. Asian nykyisessäkin käsittelyssä - ainakin somessa - ollaan minusta tiukahkosti vanhoissa poteroissa, vaikka mainitsemaasi kykyä luulisi toisaan jo olevan.

    VastaaPoista
  3. Todellakin mielenkiintoista! Ja niin lähellä. Luin juuri pari ihan fiktiivistä romaania samasta aiheesta. Tuli niin iholle, eikä poikennut yhtäään näissä teksteissä olevista kertomuksista.

    VastaaPoista