torstai 6. elokuuta 2015

Mökin lattia ja sauna kohentuvat

Saunamökin tupaan on nyt materialisoitunut lattia. Niskat (2 x 8") ovat kiinni alimmissa hirsissä palkkikengillä, jotka naulasin ankkurinauloilla. Palkkikengät ja niskat sai oikealle tasalle helposti seinään vaateriin naulatun riman päälle. (Aikaisemmat saunamökkijutut voit lukea täältä.)

Niska ja palkkikenkiä
Niskoihin ruuvasin altapäin laudat eristeiden kannattimiksi.

Eristeiden kannatinlaudat paikoillaan
Lautoja ei kuitenkaan saa niin tiiviiksi, etteikö niiden väleistä ilma virtaisi. Seuraavaksi liisteröinkin paksua rakennuskartonkia tiiviisti seiniin ja niskoihin sekä tungin pellavatilkettä tiukasti niskojen päiden ja seinän väliin.  
Pahvin liisteröinti estää ilmavirtauksia tehokkaasti.

Eristeeksi panin 20 senttiä selluvillaa (Ekovilla) levyinä. Alimmaksi 15-senttistä, päälle 5-senttistä siten, että levyjen saunat eivät osu kohdakkain.
Ekovillaa lattiassa
 Eristeiden päälle pahvia. Pahvin niittasin niskoihin ja seiniin. Seinillä pahvi saa nousta yli lattiapinnan tason, koska lopuksi se puristuu tiukasti lattialistan ja seinän väliin, Ei pitäisi vetää!


Lopuksi lattialankut loksahtelivat paikoilleen (lue niiden historiasta täältä ja täältä).


Saunassa on nyt kaikki aikaisemmin valmiiksi veistetyt hirret paikoillaan. Alla kuvia nykytilanteesta; vielä puuttuu hirsityöstä  noin puolitoista hirsikertaa, räystäshirret ja kurkihirsi.Sauna-tupa -kombinaatio alkaa siis muotoutua. Jos kesäkuun kelit olisivat olleet paremmat, homma olisi jo valmis, mutta koko alkukesä meni ootellessa poutakelejä. Jotain tapahtuu vielä syksyn mittaan, mutta palkkatyöt alkavat ensi viikolla, joten saunomaan pääsee vasta ensi kesänä.

Kun polttaa tupakin, elämä lyhenee viisi minuuttia. Kun juo pullon viinaa, se lyhenee tunnilla. Kun käy vieraan töissä vain rahan takia, se lyhenee päivässä ainakin kahdeksan tuntia.

2 kommenttia:

  1. Mitä elämänviisauksia! Ja hienolta näyttää sauna-tuba -kombo.

    VastaaPoista
  2. Oikein hyvännäköinen lattia tulikin. Liisteröinti oli hyvä vinkki, tuotakaan olisi muuten tiennyt.

    VastaaPoista