torstai 23. heinäkuuta 2015

Tuli kolmas päivä, neljäs ja viideskin - kurkihirsi paikoillaan lopulta; myös sauna on alullaan

Taas sivistyksen sähköverkon piirissä. Joka härjillä kyntää se härjistä puhuu, joten saunamökin rakennusraportti jatkuu. Aikaisemmat saunamökkijutut ovat täällä.

Saunamökin tupapuolen eristeenä on pellavanauhaa, jonka levitimme tervatulle hirrenselälle. varauksen sisäpuoliselle selälle ei tervaa pantu, vain varaukseen ja sen ulkopuoliselle selälle.

Tilkkeeseen on tahty reiät tapinreikien kohdille. Etualalla olevasta reiästä pilkottaa tapin yläpää, joka on lyoty sentiin verran sisään hirrren pinnasta. Alapäästään se n niin ikään hieman irti reiän pohjasta. Näin tappi ei kanna, vaikka seinä painuu.

Tässä tungetaan tilkettä lämpöloveen.
Räystäshirsi, jossa ruoteiden kannattimien lovia.

Kuvassa (oikealla) hirrenpätkä, joka on tapitettu ylimpään seinähirteen ja jonka yläpään tapit solahtavat kurkihirren vastaavaan koloon.

Kurkihirsi matkalla harjalle!


Sinne meni, siis kurkihirsi.

Saunamökin tupapuoli harjassa. 
Tähän vaiheeseen saakka meni siitä kun hirret olivat pinossa 90 tuntia viitenä työpäivänä (45 tuntia per heppu). Perustukset teimme luonnonkivistä poistettuamme ensin multamaan rakennuksen alta. Työnjako oli pääpiirteissään sellainen, että minä piilusin hirsiä ja tasasin niiden päitä maajalassa samalla kun Sakari H. tilkitsi ja tapitti  sekä kairasi tulevien karaurien pohjia. Jos hirret olisivat olleet täysin valmiita pysytyksen alkaessa, kaksi ukkoa olis pystyttänyt tämän kolmessa päivässä.Telineet teimme kakkosnelosista. Vaikka niiden tekoon menee tuntikausia, tukevilta ja leveiltä telineiltä työskentely on nopeaa ja turvallista. Kunnon tellinkien avulla myös hirsien nosto helpottuu.

Tästä jatkoin päineni tuvan lattian laittoa ja saunapuolen tekoa.

Alinna vaaterissa oleva rima, jonka mukaan lattianiskoja kannattavat palkkikengät tulivat kohdilleen.
Niskoihin ruuvasin alapuolelta laudat, joiden varaan tulee sitten eristeet.
 Saunan nurkat sai tarkasti paikoilleen leutakehien avulla.

Jatkuu taas kohta.

Ja tervetuloa lukijaksi, Ovel!

6 kommenttia:

 1. Jes jes taas! Käsityötä parhaimmillaan.

  VastaaPoista
 2. Thanks! I found a lot of useful information in your blog.

  VastaaPoista
 3. Good post. I learn something new and challenging oon websites I stumbleupon on a daily basis.
  It will always be useful to read articles from othwr authors and practice a little something from their sites.  My blog: webpage ()

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks. Your blog's webpage address () is a bit strange...

   Poista
 4. Linkitin tämän naamakirjaan ja kirjoitin siihen että: "Mökkipuoli on jo lähes valmis, sauna nousee. Hyvä iskä." Kaveri luki että "Mökkipuoli oli jo lähes valmis, savu nousee. Hyvä iskä."

  VastaaPoista