sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Oluen panoa I: Maltaiden savustusta

Muutaman vuoden suunnittelun rohkaisemana tilasin 10 kg Pale ale EBC 5  maltaita jyvinä, meininkinä savustaa niitä savusaunassa.

Sonnisaari-panimon Timo Kanniaisen ja netin sekalaisten palstojen perusteella päädyimme näihin periaatteisiin
  • ei saa olla liian kuumaa (meillä oli lämpötila koko ajan alle 35 astetta, eli sopiva)
  • tunti saattaa olla jo liian pitkä savustusaika (meni "vähän" yli, ensimmäinen satsi oli tunnin savuissa ja kaksi tuntia savupatjan alapuolella lauteilla, toinen satsi oli kaksi tuntia savussa; liian kanssa aina pärjää)
  • maltaiden oltava kosteita, jotta aromit (katku?) tarttuvat niihin paremmin
  • savustuksen jälkeen maltaat kuivataan varoen liikaa kuumuutta (jatkuvalämmitteisen saunan lauteilla 40 asteessa melko pitkään)
  • lopuksi maltaat paperipusseihin ja kuivan viileään paikkaan ässehtimään joksikin aikaa (viikoiksi)

Tein vanhoista ikkunanpokista ja sääskiverkoista neljä ritilää, joille levitimme (ite ja Juulia) maltaat sentin-parin kerrokseksi. Alin ritilä tuli pukeille vähän kiukaan yläpintaa ylemmäs.

Kastelimme maltaat aluksi, ja pidimme ne kosteina suihkupullolla koko savustuksen ajan.

Maltaiden kostuttelua.
Savu on peräisin perinteisestä savusaunapuusta, leppähaloista. Oven yläosasta pullisteleva riepu estää savun  karkaamisen saunan yläosasta.


Outo kulkija menossa savusaunaan. Kuva: Juulia Rönkä
Ritilöitä pinottiin neljä päällekkäin, ja ritilöiden välipuina oli kakkosnelosen pätkät. 

Maltaita kostutettiin vähän väliä suihkupullolla. Kuva: juulia Rönkä
Koska tämä oli ensimmäinen kertamme, pidimme kirjaa savustuksen vaiheista. Pari lintumerkintääkin tuli, kevään ensimmäinen kiuru ja merihanhi. +10 astetta!


Heti savustuksen jälkeen tuntui, että savun hajua oli tarttunut maltaisiin vain hyvin hennosti. Kuivattaessa aromi tuntui selvemmin, joten eivätköhän ne savustuneet. Tämä selviää kun pano alkaa. Jos savua on liikaa, sekoitetaan maltaita savustamattomiin; jos savua ei ole, tehdään savutonta olutta, sellaistakin kuulemma on. Ja maailmanhistoria ei tunne yhtään tapausta, että oluet olisivat juomatta jääneet.
*****
Fasaanikukko pällisteli pihassa, varmaan luuli saavansa olutta.2 kommenttia: