maanantai 30. huhtikuuta 2018

Piipun ja tulisijan purku

Torpan 1940-luvulla muurattu tiilinen tulisija oli nuohoojan mukaan ja oikeastikin halki ja lämmityskelvoton. Sen omistajan toivomuksesta purin sen. Tulisijan päällä oli harmillisesti tiilinen piippu joten se piti poistettaman ensin. Piipun vesikatonpäällinen osa oli uusittu taannoin. Sen tiilet irtosivat kuitenkin joutuin kivitaltalla ja moskalla.


Pudottelin tiilet katolle virittämääni pressua pitkin alas.


Peitin piipunreiän ponttilaudoilla ja kattohuovan paloilla.Välikatolla odotti tällainen tötsä. 


Välikatolla oli eristeenä sammalkerros ja sen päällä hiekkaa - ja sadan vuoden kerros pohjalepakoiden papanoita. Pohjalepakot elelevät talon vanhan pärekaton koloissa.


Kunnon suojat ovat tarpeen tällaisessa paikassa. Moottori puhaltaa ilmaa maskiin suodatinten läpi.


Välikatolla piippu oli muurattu savilaastilla. joten tiilet irtosivat käsipelillä nostellen. Koska ruukaan nykyisin kanniskella mukanani 30-senttistä nelimetristä tierumpuputkea, valutin tiilet sellaista pitkin eteisen läpi pihalle.


Myös uuni oli muurattu savilaastilla, joten purku oli joutuisaa. Kammarin uuni ennen purkua:


Tein kammariin suojaseinät muovista, ja peitin lattian kaksinkertaisella suojapahvilla. Teippasin suojat kattoon. lattiaan ja toisiinsa. Laastipölyä syntyy uskomattoman paljon.Lopuksi paljastui hirsiseinä ja uunin perustus. Tähän tulee aikanaan uusi tulisija piippuineen.


Tämä seinä on aikanaan ollut talon päätyseinä. jonka jatkeeksi kammari on myöhemmin rakennettu. Nurkkasalvain näyttää olevan sasunurkka.


Uuni ja piippu nykyisellään:


Eipä nyt muuta.

2 kommenttia:

  1. Hei! Missäpäin toimit nykyään? Minulla olisi 40-luvulla rakennetun siirtolapuutarhamökin tiilisen savupiipun purkuprojekti Helsingissä.

    VastaaPoista