Kannessa kököttää tsekkiläisen V. Frič Naturalienhandlung in Prag -firman tuotantoa oleva syötävänsammakon luuranko, joka on ollut Lyseolla Oulun Pokkitörmällä ainakin yhtä kauan kuin itse Lyseo, joka muutti nykyiseen koulutaloon syksyllä 1890. Sammakon luuranko oli vanhojen katalookien mukaan koululla ilmeisesti jo sillin monen muun luurangon kanssa - ehkä ne jäivät sinne Ouun ruotsalaiselta klassilliselta lyseolta, joka lähti Oulun suomalaisen klassillisen lyseon (nyk. Oulun Lyseo) tiellä toisaalle.
Syötävä sammakko Pelophylax kl. esculentus Oulun Lyseon kokoelmista. |
Lyseon haukkoja. |
Tällä aukeamalla on muun muassa mukavia, hyönteisten elämänkaarta esitteleviä pienoisdioraamoja. vanhin on vuodelta 1907. Somisteena on ristihämähäkiä esittelevä eläintieteellinen opetustaulu vuodelta 1923, yksi yli sadasta jäljellä olevasta. Kasviaiheisia tauluja on myös reilut sata.
Lyseolla on myös hieno kokoelma kalloja, nokkia ja muita ruumiinkappaleita. Vasemmanpuoleisessa kuvassa on jättiläisalbatrossin, korpin, variksen, teeren (2) ja pienen jalohaukan nokka. Oikealla on puolestaan piikki- ja kampasaharauskun sahat, virtahevon hampaiden ja pyöriäisen alaleuan kanssa joko koulun perusopetusvälineistöä. Tämän tapaiset pienkappaleet ovat etupäässä lahjoituksia. Esimerkiksi toinen sahoista on Lyseon pihasssa olleessa rakennuskessa vuoteen 1910 saakka toimineen Oulun merikoulun lahjoittama, korpin ja variksen kallot taas oppilailta saatuja.
Jättiläisalbatrossin nokkaa ja saharauskujen sahoja Oulun Lyseon kokoelmista. |
Maantieteen esineistö on lähinnä karttoja ja opetustauluja (noin sata niitäkin) sekä dioja. Kolme mineraali- ja kivilajikokoelmaakin Lyseolla on, viitisensataa näytettä kaikkiaan. Yksi kokoelmista on on maineikkaan luonnontutkijan ja opettajan A.J. Melan kokoama, Lyseolle se on hankittu/saatu 1903. Yllätyksiäkin tuli vastaan: Oulun Suomen 4:nnen tarkkampujapataljoonan (toiminta loppui v. 1902) kuultokuvia. Museotavaraa! Vuoden 1901-1902 vuosikertomus valaisee näiden päätymistä Lyseolle: "...pataljoonan tarkka-ampujat lahjoittivat oulun lyseoille ja tyttökouluille skioptikonin siihen kuuluvine kuvineen näiden koulujen yhteisesti käyettäväksi". Skioptikonoista på svenska kan du läsa mer här.
Näissäpä sitä on jutun juurta ja ituja perunakuoppaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti