maanantai 22. toukokuuta 2017

Saunamökki tehty... pienaovi salvoin ja kahvoin, räppänä ym.

... siis geologisessa aikakatsannossa - vielä pitäs panna ikkuna paikoilleen ja latoa kosmeettinen pystyladoitus pariin päätyyn. Ja kaks ränniä.

Mökki ennen...

ja mökki nyt, pohjoispäädystä.Ensimmäiset tulet.
Sitten viime rupeaman on saunaan materialisoitunut ovi, pesupenkki ja lauteet. Kaksi viimeksimainittua tosin väliaikaisversioina, koska niihin lopulta tuleva leveä haapatuppilankku on pinossa toisaalla. Kuvassa alla on tupa- ja saunapuolen välikkö nykyasussaan, sauna siis oikealla. Ylhäällä näkyvään mustaan aukkoon tulee pystylaudoitus, kunhan olen lappanut välikatolle lisää kutterinlastua eristeeksi.


Pienaovi (josta enemmän täällä) on vihdoin paikoillaan. Saranat ovat rautakaupan peruskamaa, mutta kahva on omaa disainia, korallikanukan vartta ja oksaa. Vuorilaudat vaihdan joskus vähän komeampiin, Nyt ne ovat ohutta lautakaupan rimpulaa. Oviaukko on alle puolitoista metriä korkea, jotan saunaan mennessään saa nöyrtyä sopivasti .

Pienaovi

Kahvan rungon ruuvasin oveen. Ruuvin kannat upotin sangen syvään, ja panin upotusreikiin naulakon virkaa tekevät tapit. Ruuvit ulottuvat oven läpi ja kiinnittävät myös sisäpuolisen kahvan oveen.

Pienaovi ja kahva-pyyhenaulakko -kombinaatio.


Oven säppi on korkeampaa puuteknologiaa. Sen runkona on korallikanukan varren pärkä, josta sojottaa suorassa kulmassa oksa. Runko läpäise oven. Oven ulkopuolisessa osassa on pikänomaisen reiän läpi menevä lituska, jonka tapitin kiinni runkokapulaan. Kun ovi on kiinni ja kun kääntää lituskan vaakasuoraan, kanukan oksa ottaa kiinni oven karmin sisäpuoleen ja pitää ovan kiinni. Säppi aukeaa kääntämällä lituskaa myötäpäivään pystysuoraan, jolloin tietysti myös oksa kääntyy ja vapauttaa oven. Kuvassa näkyvät myös kaksi pientä rajoitintappia. Mainittakoon, että porasin runkokapulalle reiän oksan kohdalle. Ei olisi pitänyt, sillä oksahan lohkesi ja teki reiästä vähän väljän. Tämä ei kumminkaan vaikuta säpin toimintaan mitenkään. Jos joku saatana kysyy että miksi tuosta reiästä ei ole tehty pyöreää, sanon että siksi että halusin katsoa että huomaako sitä kukaan.

Saunan oven puinen säppi eli lukko eli salpa.
Mutta ei siinä vielä kaikki!

Saunan oven salpa sisäpuolelta. Kiilavan latuskan avulla ovi kiristyy tiukasti karmia vasten.
Kuten tarkka lukija huomaa, oven karmin sisäreunassa on alaspäin paksuneva latuska. Nyt kun lukkoa vääntää kiinni, runkokapulan oksa painuu sitä tiukemmin latuskaan kiinni, mitä alemmas sitä väännetään. Sen ollessa alimmassa asennossaan, ovi painuu tiukasti karmia vasteen eikä lonksu.


Räppänä liki lakea, poralla ja taltalla...... ja räppänän luukku. Kuvassa näkyvän laudan takana on räppänään menevä tötsä.

Räppänän luukku.

Väliaikaiset lauteet ja pesupenkki,

Saunottu on, hyvin toimii.


Hyönteissyöjiä alkoi tulla kylmän jakson jälkeen Pohjois-Savoon: lehto- ja hernekerttu, sirittäjä, kirjosieppo, pajulintu.... Käet kukkuivat kilpaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti