sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Saunan lattiaa, kiuasta ja hormia paikoilleen

Näkymä rannalle.
Saunamökin tupapuolihan on ollut valmis jo viime syksystä, mutta saunassa on vielä vähän tekemistä. "Jonkin aikaa" sitten lupasin, että se valmistuu heinäkuun loppuun mennessä, mutta enpä sanonut minkä vuoden.

Saunan lattian niskat ovat kakkoskutosta, kiinni seinissä palkkikengillä. Niskat on asemoitu siten, että lattia viettää vastakkaisiltä seiniltä reilut 5 senttiä per metri kohti keskilattialla olevaa sentin-parin rakoa, josta vesi valuu saunan alle. Saunan sisämittahan on 2,6 metriä kanttinsa. Saunapuoli on reilusti irti maasta, ja niskojen alapinnasta on maahan matkaa vähimmilläänkin kolmisenkymmentä senttiä ja enimmillään jotain 70 senttiä. Hyvä on tuuletus, eikä pesuvesiä tarvitse johtaa esimerkiksi kourulla saunan ulkopuolella olevaan kivisilmään.

Lattialaudat jalostin kanttaamalla 32-millisistä tuppilaudoista, jotka tulivat hirsien mukana. Löin ne yhdellä naulalla kiinni reunimmaisiin niskoihin. valitsin sellaiset laudat, jossa on mahdollisimman paljon sydänpuuta. Laudat panin sydänpuoli ylöspäin. Rakoja on lautojen välissä ja seinien vierillä sen verran, että ilmaa piisaa.

Kuvassa näkyy hauska siksak-kuviö nurkissa. Se on perua sasunurkkien sasuista eli sulista. Sasut ovat muuta seinää tummemmat, koska rakentamisen aikana tummentunut muu seinäpinta on piiluttu vaaleaksi ja sasut, nurkkaviisteet, ovat jääneet käsittelemättä.

Saunan lattia.
Kiuas on samaa merkkä kuin tuvan kamiina. Kiukaan ja sen hormin asennus onnistuu melko sypäkästi, koska ohjeet ovat riittävän selkeät ja kiuas ja hormiosat sopivat toisiinsa. Toisin oli kamiinan ja samanmerkkisen (!) hormin yhteensovittamisen kanssa. Ei onnistu tuosta vaan erinäisten putkenpätkien yhteensopimattomuuden vuoksi. Onneksi hormifirmalla on neuvontanumero, johon voi soittaa "myös iltaisin ja viikonloppuisin" ja jossa on asiallinen ja kärsivällinen neuvoja. Kiukaan kanssa selvisin yhdellä soitolla, kun kysyin että korvaako piipun alaosaan asennettava kuumavesisäiliö alimman, eristämättömän hormin. Korvaa. 

Palosuojana on kiukaanaluslevy, kiukaaneduspelti ja seinillä millin vahvuista sinkittyä peltiä 30 milliä irti seinästä. Kuvassa alla on kuumavesisäiliö ja alin horminpätkä jo paikoillaan.

Kiukaan palosuojaus.

Yksin kun tekee, joutuu panemaan väliaikaisi tukia pitämään hormi pystysuorassa ennen väli- ja vesikaton läpäisyä. Hormihan lopulta tukeutuu väli- ja vesikattoon.

Hormin väliaikaista tuentaa.
Kuinka saa vesikattoon reiän oikeaan kohtaan? Tuin siis hormin väliaikaisesti pystysuoraan. Sitten piirsin vatupassin avulla hormin ääriviivat vesikaton alapintaan ja ruuvasin sopivan määrän ruuveja hieman ääriviivan ulkopuolelta vesikaton läpi, jotta reiän sijainnin näkee katon päällä.


Tämän jälkeen leikkasin kattohuovan pois, porasin rivin reikiä hieman piipun läpimittaa leveämmält1 ja sahasin pistosahalla aukon.


Jouduin myös katkaisemaan kolmiorimasta pätkän pois.
Reikä piipulle. Paperitollo estää roskien tippumisen hormiin.
Enpä tietenkään tullut kuvanneeksi piipun pystytystä tästä eteenpäin. Näin se kuitenkin tapahtui. Pujotin reiästä seuraavan hormijakson ja kiinnitin sen paikoilleen, ja vielä yhden jatkopalan sen päälle sekä piipunhatun. tarkastettuani pystysuoruuden, laajensin aukkoa poralla ja sahalla siten, että hormin ja vesikaton väliin jäi säädetyt 7 cm. Tämän jälkeen viistosin kolmioriman katkaistut päät ja nakutin rimahuovan paikoilleen myös bitumiliimalla liimaten. Lopuksi paniun kumisen piipuntyven tiivisteen paikoillaan bitumiliiman ja kateruuvien avulla. 

Vesikaton alapuolelle tuli tuommoiset tuet (kuva tuvan hormista):

Hormin tuki vesikaton alla.
Ensi kerralla välikaton lävistyksen laitto.

Tällaisissa maisemissa:

Pitkään pysyvät jäät Pohjois-Savon järvissä.
Järvi on vielä jäässä kymmenen metrin rantasulaa lukuun ottamatta,

Hiippailukuva rannassa ruokailevasta laulujoutsenparista:

Laulujoutsenpari.

Eilisillaksi Virolahdelle arktikaa ihailemaan pitkäksi viikonlopuksi. Mökin rannasta näkyi mm. noin 25000 mustalintua ja alleja ja valkoposkihanhia menossa kohti koillista. Upeita linturihmoja välillä taivaan täydeltä. Ei vaan Perämerellä. ja nyt punkassa kevätflunssan kourissa. Hieman lohtua tuli kumminkin mustakaulauikusta, vaikka ei bongattu olekaan itse löydetyn veroinen. 

Kuvassa kuitenkin kettu.

Kettu.


4 kommenttia:

 1. Kaikkea kivaa oot taas nähnyt. Mun sadan linnun kerääminen on jämähtänyt kahdeksankymmenen tienoille, alkaa jo pelottaa saanko sataa kokoon... mistä tuli mieleen, että tänäänhän kuulin sen käen itse ensimmäistä kertaa, menenkin heti laittamaan ruksin linnun kohdalle.

  Tehän pääsette kohta jo saunaan!

  VastaaPoista
 2. Jos kesä tulee, etköhön pääse sataan lajiin, tai ainakin lähelle... Käki kukkui äsken tällä Suomenlahden rannallakin. Kaverit on kuistilla putket sojossa, arktikaa kuulemma menee taivas mustanaan. Perkele kun pitää olla pipi. Jospa tässä toipuisi niin pääsisi saunaan viikonloppuna!

  VastaaPoista
 3. Tuollainen lattia on hyvä. Varsinkin kesällä se toimii hienosti. Mutta kokemuksesta voin sanoa, että muita rakoja kuin keskikohdan pitkä "vesirako" ei tarvita. Korvausilmaa tulee siitäkin jo reilusti. Omassa saunassanihan on myös seinillä tuuletusrako estämässä seinien ja lattialautojen välin lahoamista. Mutta se on jo ilmansaannin kannalta liikaa.

  VastaaPoista
 4. Ilma varmasti riittää, enkä varsinaisia lisäilmarakoja lattiaan tehnytkään. Lautojen kapeista raoista tulee vielä mitä tulee, eikä seinän ja lattian saumakaan ilmanpitävä ole.

  VastaaPoista