Hirret ovat kuuden tuuman vahvuista mäntypelkkaa, nurkkasalvaimet lohenpyrstöä. Pisimmät hirret ovat kymmenmetrisiä. Rakennukseen tulee 21 hirsikertaa sekä päätykolmiot ja tuplakurkihirsi. Näin korkean siirrettävän rakennuksen tekoa helpottaa sen rakentaminen kahdessa osassa. Ensin tehdään alakertaa niin korkealle kuin on tarvis, minkä jälkeen pannaan vielä yksi hirsikerta paikoilleen. Sitten mitataan tämän viimeksi mainitun hirsikerran etäisyys perustasta (joka on vaakasuorassa eli vaaterissa) ja merkitään ns. korko eli tämä etäisyys kyseisen hirsivarvin kaikkiin hirsiin. Tämä varvi siirretään nyt alas uusille perustuksille, tunkataan korkomerkkien perusteella vaateriin ja rakennetaan loput kehikosta.
Kehikon alaosa |
Päätykolmion hirsiä ei alla olevassa kuvassa ole vielä viistetty. Niiden jättäminen portaittaisiksi tässä vaiheessa helpottaa jättimäisten kurkihirsien siirtämistä ylös ja purkuvaiheessa alas.
Kehikon yläosa |
Hirsi liikkuu |
Pinosimme hirret välipalikoiden kera ja kiristimme muovipannat nippujen ympärille, jotta nosto rekan kyytiin kävisi kätevästi.
Rekka toi hirret pystytspaikan tienoille.
Hirret pinossa |
Ohikulkijoiden lisäksi myös ruskojäärä tuli ihmettelemään hirsipinoja.
Ruskojäärä Arhopalus rusticus |
Ennen perustuksille asennusta hirsiin nidotttiin pellavarive tilkkeksi.
Nostimme hirsiä paikoillen miehissä, Sakari, minä sekä mökin rakennuttaja poikineen.
Alapohjaa tukeva haltiahirsi. |
Kunnon telineisiin mene aikaa ja lankkua, muta eipä tartte varoa jokaista askeltaan, mikä jouduttaa työtä. Kuvassa kulkusiltojen ja nostovinsiin tukirakenteita.
Rantaan päin tulee iso ikkuna ja liukuovet. Vasemmalla näkyy telineille vievien portaiden sivulankkuja. |
Hirsiluiska. |
Hirteen kiinitimme nostoliinan ja nostoliinan käsivinssin vaijeriin. Vaijeri kulkee telineen yläosassa pyörivän kölirullan yli. mikä vähentää kitkaa ja helpottaa vinssaamista. Vipu ja sopiva välitys tekevät nostosta suorastaan kevyttä. Ensimmäisen seitsenmetrisen nostoon vajaaseen kolmeen metriin meni luiskien rakennus mukaan lukien puoli tuntia.
Hirsi nousee! |
Ennen hirren pudotusta salvaimiinsa se on melko kiikkerä ja painaa niin paljon, että jos se saa päähänsä tipahtaa maahan, muutamankaan ihmisen käsivoimat eivät pidä sitä paikoillaan. Niinpä varmistimme hirren kuormaliinoilla telineisiin ja ruuvasimme pystylankun estämään tippumisen.
Hirren varmistus liinalla. |
Ja lopuksi pari kuvaa mitä miellyttävimmästä työympäristöstä Perämeren rannalla.
Merisavu nousee |
Vanhan sauvusaunan hirsiosa vielä restauroidaan ja siirretään uudelle perustukselle. Rannalla tuulee ja hiekka lentää. Saunasta on kaksi-kolme alinta hirsikertaa peittynyt hiekkaan.
Nämä maisemat tulivat tutuiksi lintuharrastusvuosina 1970-luvun alusta lähtien. Enpä arvannut silloin palaavani tänne hieman muissa hommissa...
Elokuun alussa tuuleskeli aika lailla. Otin hieman videota majapaikkamme ikkunasta.
Kiitos dokumentoinnista! Mielenkiinnolla jatkoa odotellen, Eija M.
VastaaPoistaKiitos, kiitos. Kirjoitan lisää viikon päästä.
Poista... ja tervetuloa lukijaksi, Eija M!
PoistaKiva seurata paikan päällä ja täällä, mitä vieressä tapahtuu.
VastaaPoistaHomma jatkuu vielä joitain viikkoja. Tällä viikolla alkaa jo vesikaton teko.
Poista