Tässä kuvassa näkyy salvoksen nykyvaihe, kaksi hirsikertaa ja yksi kolmannen varvin hirsi. Valmistutuaan tämä kehikko siis päätyy muualle kuin rakennussijalleen, mutta tapitin hirret silti. Kun kehikko puretaan siirtoa varten, tappien irrottelussa on oma vaivansa; tapituksen hyöty kuitenkin voittaa haitan, koska tapit tukevat salvosta, joten tarkka piirtäminen onnistuu eivätkä hirret nuljua ja liikahtele salvoksella rymyttäessä. Myös kuormaliinat tukevat hirsiä.
Haapasaunan aloitus |
Sauna on ns. lyhytnurkkainen eli hirret eivät jatku salvaimen ylitse (kuten vaikka tässä). Niinpä salvaimen on sidottava risteävät hirret toisiinsa. Kuvassa alla on kolme tällaista salvainta. Alimpana on (piilossa kuvan alareunan poikki juoksevan hirren sisällä) "puolipyrstöliitos". Seuraavana on kaksi hammasnurkkaa/lukkonurkkaa (josta lisää vaikkapa täällä). Kahden ylimmän hirren liitos taas on lohenpyrstö, jonka sitovuus perustuu hirsien kohtaamispintojen viettoon
Puolipyrstöliitos, hammasnurkka ja lohenpyrstö. |
Hammasnurkka on näistä kahdesta mielestäni kauniimpi, mutta sen veisto aikaaviepää lohenpyrstöön verrattuna - vai enkö vain osaa...?
Kämppämeininkiä:
Föhn söi lunta. Vuoristomajani pihaa 11.2. ja 17.2.
*** rakennuskertomus jatkuu kun ilimat taas suosii***
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti